Mecmû'a-yı Bektaşiyye İsmail Baba (İnceleme-metin-tıpkıbasım)
Mecmû'a-yi Bektaşiyye İsmail Baba (Review-text-facsimile)
  1. Tez No: 550335
  2. Yazar: HATİCE KÖŞKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a-yı Bektaşiyye, İsmail Baba, İlmî transkripsiyon, Mecmû'a-yı Bektaşiyye, İsmail Baba, Scientific transcription
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 558
Özet
06 Hk 687/1 arşiv numarası ile Ankara Milli Kütüphane, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Koleksiyonu, 1228 dvd numarasında kayıtlı olan Mecmû'a-yı Bektaşiyye toplamda 118 varaktan oluşmaktadır. Eserin içerisinde İsmail Baba ve Âgâhi Efendi adına iki farklı mühür bulunmakla birlikte; bu şahısların mecmûanın müstensih/müellifi olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Mecmû'ada aynı veya yakın meşrepte farklı şairler tarafından yazılmış dînî-tasavvufî mâhiyette şiirler bulunmaktadır. İkrar verme, Nâd-ı Ali başlıklı dua, çeşitli âyetler ile On İki İmamları da kapsayan salavat metni, dört kapı kırk makam gibi konuların işlendiği nefesler ve Hz. Muhammed, Hz. Ali ve ehl-i beyt sevgisi muhtevî nefesler yer almaktadır. Ayrıca Hz. Hüseyin'in katlinden duyulan üzüntünün ifâde edildiği şiirler de bulunmaktadır. Tezimizde sözkonusu mecmûanın metni, ilmî transkripsiyon alfabesi ile günümüz harflerine aktarılmıştır. Çalışmanın inceleme kısmında; mecmûalar hakkında genel bilgiler verilmiş, Mecmû'a-yı Bektaşiyye'nin nüsha tavsifi yapılmış, mecmûada yer alan XII-XIX. yüzyıllar arasında yaşamış şairler ve bu şairlerin şiirleri ile alakalı bilgiler, ilgili başlık altında tablolaştırılarak verilmiştir. Transkripsiyonlu metin ve tıpkıbasım birlikte verilerek araştırmacılara kolaylık sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmû'a-yı Bektaşiyye, registered in Ankara National Library, Adnan Ötüken Public Library Collection with the archive no 06Hk 687/1, dvd no. 1228, consists of 118 leafs in total. Two different seals belonging to İsmail Baba and Âgâhi Efendi are found in this work. On the other hand, there is not any data expressing whether these people are copyist/author of the journal. There are religious sufistic poems written by authors from same or similar disposition in this work. Promises, pray named Nâd-ı Ali, various verses, salawat about Twelvers, poetries about Four Doors and Forty Maqaams, poetries consisting Muhammad, Ali and love for people of house also exist in this work. In addition, there are also poems showing grief for the death of Hüseyin. Text of the journal has been transferred to the current alphabet with scientific transcription alphabet in our thesis. In the analysis part of our study, general information about journals is presented. Description of the copy of Mecmû'a-yı Bektaşiyye has been made. Information about the poets mentioned in the journal who lived between XII. Century and XIX. Century and their poems have been presented in table format under the relevant titles. Facsimile of the text has been attached at the end of the study