Göller için yeni bir trofik seviye indeksi geliştirilmesi
Developing a modified trophic state index for lakes
- Tez No: 550351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA KÖKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ötrofikasyon, trofik durum indeksi, su kalitesi, sığ göller, Eutrophication, trophic state index, shallow lakes, water quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ötrofikasyon göl ekosistemlerinin karşılaştığı temel sorunların başında gelmektedir. Ülkelerin gelişme süreçlerine bağlı olarak meydana gelen ötrofikasyon artışı, mevcut su kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Ötrofikasyon seviyesinin tespiti, trofik durum indeksleriyle belirlenir. Bu çalışmada geleneksel trofik sınıflandırma standartlarında yer almayan su kalitesi parametreleri kullanılarak yeni bir trofik durum indeksi geliştirmek ve indeksin uygulunabilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Standartlarda yer alan Chl-a, TN, TP ve SD görünürlüğü parametreleri dışında SiO2, Mn, T, ÇO ve pH parametreleri seçilmiş ve ötrofikasyon üzerindeki etki dereceleri PCA ve MLR gibi cok değişkenli istatistiksel analiz metodları kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Chl-a parametresi ile en güçlü korelasyon gösteren parametreler SiO2 ve Mn olarak tespit edilmiştir. Geliştirilen yeni indeksinin sığ göllerde trofik durum değerlendirmesinde lanabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eutrophication is one of the main problems facing lake ecosystems. The increase in eutrophication due to the development of the countries is important for maintaining and improving the water quality. The determination of the eutrophication level is determined by the trophic status index. The aim of this study was to develop a new trophic level index using water quality parameters not included in the traditional trophic classification standards and to propound the applicability of the index. In addition to the parameters of tn tp and sd visibility parameters, SiO2, Mn, T, DO and pH parameters, multivariate statistical analysis methods such as PCA and MLR were used to determine the effect degrees on eutrophication. According to the results, strongest correlation with the Chl-a parameter was obtained by SiO2 and Mn. The index developed with new parameters was found to be applicable in the evaluation of trophic status in shallow lakes.