A user experience research on the integration of air conditioning unit into infotainment systems in automobiles
Klima ünitesinin bilgi-eğlence sistemlerine entegrasyonu üzerine bir kullanıcı deneyimi araştırması
  1. Tez No: 853100
  2. Yazar: HALİL SİNAN SOLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÇAŞKURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı deneyimi araştırması, Araç içi bilgilendirme sistemi, araç içi klima sistemi, Araçlarda dokunmatik ekranlar, User experience research, Infotainment system, Climate control unit, Touchscreens in vehicles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etkileşim Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yeni üretilen otomobillerin klima kontrol ünitesi artık bilgi-eğlence sisteminin dokunmatik ekranı üzerinden kontrol ediliyor. Bu, son on yılda çok sınırlı sayıda modelde uygulanmaya başlanan oldukça yeni bir teknolojidir. Bu yeni teknoloji, otomobillerin kokpit tasarımındaki gelişmeleri gözler önüne sererken aynı zamanda kullanıcı bakış açısından değerlendirilmesi gereken endişeleri ve tartışmaları da gündeme getiriyor. Bu yeni teknolojiyle beraber fiziksel düğmelerden gelen dokunsal geribesleme artık ortadan kalkıyor ve yeni kontroller kullanıcıların görsel dikkatine ihtiyaç duyuyor. Ancak bu durum sürücünün dikkatini dağıtması ve kullanıcı rahatlığı açısından sorun yaratmaktadır. Kanıtlarla desteklenen bir araştırma yapabilmek için bu tez kapsamında kullanıcı testleri ve anketler yapılacaktır. Bu deneylerden elde edilen sonuçlar, bu yeni teknolojiye yönelik genel kullanıcı geri bildirimlerini bir araya getirmek için kullanılacaktır. Son kullanıcılara doğru soruların sorulabilmesi için otomotiv sektöründe çalışan kullanıcı deneyimi tasarımcılarıyla ayrı ayrı görüşmeler düzenlenerek görüşleri alınmıştır. Görüşmelerin, anketlerin ve kullanıcı testlerinin analizi ayrı bir bölümde analiz edilmiştir. Sonuç bölümü ise önceki bölümlerden elde edilen bulguları özetlemektedir. Bu çalışmada nitel veri toplama yöntemleri kullanılacak ve ilk aşamada uzman görüşmelerinden oluşacaktır. İkinci adımda farklı demografik yapılardan son kullanıcılar bulunarak onlarla kullanıcı testleri yapılacaktır. Bu kullanıcılara, klima kontrolü bilgi-eğlence sistemine entegre edilmiş bir otomobili kullanmadan önce ve kullandıktan sonra birtakım sorular yöneltilecektir. Sürüş süreleri boyunca kullanıcılardan farklı trafik koşullarında bir dizi görevi tamamlamaları istenecektir. Anketlerden ve sürüş deneyiminden elde edilen sonuçlar ayrıntılı olarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The climate control unit of the recently produced automobiles are now controlled via a touchscreen of the infotainment system. This is a fairly new technology that has started to be implemented in a very limited number of models over the last decade. This new technology showcases the advancements in the cockpit design of the automobiles, but also raises concerns and discussions to be evaluated from the user perspective. With this new technology, the haptic feedback from the physical buttons are now taken out and the new controls need the visual attention of the users. However, this creates a problem regarding driver distraction and user convenience. To be able to make a research that is supported by evidence, user tests and surveys will be conducted within this thesis. The outcome from these experiments were utilized to bring together generic user feedback for this new technology. To be able to ask the right questions to end-users, separate interviews with user experience designers working in the automotive industry were organized and their opinions were asked. Analysis of the interviews, surveys and user tests were analyzed in a separate chapter. A conclusion chapter summarizes the findings from the previous chapters. Qualitative data collection methods will be used in this work. These methods consist of expert interviews in the first step. In the second step, end-users are found from different demographics and user tests are conducted with them. A number of questions are directed to these users before and after they use an automobile with the climate control integrated into the infotainment system. During their driving time, users are asked to complete a number of tasks in different traffic conditions. The results from the surveys and from the driving experience were analyzed in detail.