Real exchange rate misalignment and macroeconomic performance in open economies: Analysis on selected emerging market economies
Dışa açık ekonomilerde reel kur ve makroekonomik performans: Seçilmiş yükselen piyasa ekonomileri üzerine analizler
- Tez No: 550445
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Reel Döviz Kuru Sapması, Tek-Denklem Yaklaşımı, SGMM, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Real Exchange Rate Misalignment, Single Equation Approach, SGMM, Emerging Market Economies
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Reel Döviz Kuru (RDK) sapmasının açık ekonomilerin makroekonomik performansı üzerindeki etkisine ilişkin geleneksel görüş, RDK sapmasının uzun dönemde makroekonomik performansı negatif yönde etkilediği üzerinde yoğunlaşmaktadır. RDK sapmasının makroekonomik performans üzerindeki etkilerini sorgulayan mevcut çalışmalardan elde edilen bulgular bazı nedenlerden dolayı yanıltıcı olabilmektedir. RDK sapma değerlerinin elde edilişinde genellikle panel veri analizlerinin kullanıldığı bu çalışmaların güçlü homojenlik varsayımları, bu çalışmalardan elde edilen bulguların güvenilirliği konusunda kuşkulara yol açmaktadır. Çoğunlukla RDK sapmalarının açık ekonomilerin büyüme performansları üzerindeki etkilerine yoğunlaşan bu çalışmaların, RDK sapmaları paralelinde değişen ticaret dengesi, toplam yurtiçi tüketim düzeyi ve yatırım düzeyi gibi temel makroekonomik büyüklüklerdeki dinamiklerini göz ardı etmekte olup, karar alma süreçlerinde daha kapsayıcı politik çıkarımları mümkün kılmamaktadır. Bu bağlamda RDK davranışlarının heterojen yapısını doğrulamak için Tek-Denklem Yaklaşımı'nın benimsendiği bu çalışmada, öncelikle seçilmiş 1980-2016 döneminde Yükselen Piyasa Ekonomileri (YPE) için denge RDK ve RDK sapma değerleri tahmin edilmektedir. Bunun ardından Blundell & Bond (1998)'in SGMM tahmin yaklaşımı analiz yöntemi takip edilerek RDK sapmalarının YPE'nin makroekonomik performansları üzerine etkisi, eksik-değerlenme ve aşırı-değerlenme bağlamında ayrı ayrı incelenmektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular, RDK sapmasının ve onun karşıt yönlü iki alt bileşenleri (eksik-değerlenme ve aşırı-değerlenme)'nin YPE'nin büyüme performanslarını olumsuz yönde etkilediğini doğrulamaktadır. Ayrıca eksik-değerlenmenin büyüme üzerine ters yönlü etkisi, toplam tüketim düzeyini azaltmasından dolayı daha da güçlenmektedir. Eksik-değerlenme ve aşırı-değerlenmenin ticaret dengesi ve yurtiçi yatırım düzeyi üzerine etkilerine ilişkin bulgular, teorik öngörülerle uyumlu olup, eksik-değerlenmenin dış fazla ve yurtiçi yatırımları teşvik ettiği, buna karşın aşırı-değerlenmenin tam tersi yönde sonuçlar doğurduğuna işaret etmektedir. Bununla birlikte RDK sapması, dış ticaretin denge düzeyine erişimini hızlandırmakta ve yurtiçi yatırım düzeyini teşvik etmektedir. RDK sapmasının ekonomik aktive üzerinde doğuracağı olası etkiler göz önüne alındığında, RDK'nun uzun dönem denge değerinden sapmasını önleyici yönde uygulanacak politikalar, YPE'nin makroekonomik performansları bakımından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Traditional view acknowledges the detrimental impact of Real Exchange Rate (RER) misalignment on the macroeconomic performance of open economies from the long-term perspective. Findings of the earlier studies on the impact of RER misalignment on macroeconomic performance could be misleading as they typically rely on panel data methods in deriving misalignment series which is highly criticized for its strong homogeneity assumption. Moreover, they mostly investigate the growth performance of open economies in response to RER misalignment while dynamics in fundamentals like trade balance, the aggregate level of domestic consumption and domestic investment are also important to draw more inclusive decision. The study first estimates the equilibrium RER and RER misalignment of selected emerging market economies (EMEs) distinctly adopting single equation approach to confirm the heterogeneity of RER behavior in the long-run through 1980-2016 and then examines its impact on macroeconomic performance of the EMEs together with the respective impact of undervaluation and overvaluation employing Blundell & Bond's (1998) System Generalized Method of Moments (SGMM) estimation approach. Results suggest that RER misalignment and its two opposing components- undervaluation and overvaluation hurt the growth of EMEs. Again, the anti-growth effect of undervaluation is later supported by consumption regression as it finds that undervaluation dries up aggregate consumption. The impacts of undervaluation and overvaluation on the trade balance and domestic investment are in line with theoretical claims- undervaluation stimulates trade surplus and domestic investment while overvaluation erodes them. However, RER misalignment helps recover trade imbalances and promotes aggregate domestic investment. Considering the implications of RER misalignment on economic activity, avoiding distortion in RER from its long term equilibrium level is a crucial policy concern for emerging economies.