Roma İmparatorluk Dönemi'nde Kilikia'da tarımsal faaliyetlere yönelik yapılanmalar
Architectural constructions related to agricultural activities in Cilicia in the Roman Imperial Period
- Tez No: 550449
 - Danışmanlar: PROF. DR. GONCA CANKARDEŞ ŞENOL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeoloji, Archeology
 - Anahtar Kelimeler: Cilicia, Agricultural Production, Rural Settlement, Farm, Workshop, Olive Oil, Wine, Grain, Hellenistic, Roman Empire
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 226
Özet
Kilikia Bölgesi, yıllar boyunca, sahip olduğu coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle, Anadolu'nun içerisinde doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir köprü görevi görmüştür. Bunun sonucunda bölge, birçok uygarlık tarafından iskân edilmiştir. Burada yaşayan toplumların, bölgedeki başlıca etkinlikleri ise tarımsal faaliyetler ve bunun sonucu elde edilen ürünlerin ticareti olmuştur. Antik yazarların da belirttiği üzere Dağlık ve Ovalık olarak ikiye ayrılan bölgede birçok tarımsal ürünün üretimi yapılmıştır. Tüm Akdeniz coğrafyasında en çok üretilen tarımsal ürünlerin başında gelen zeytin, üzüm ve tahıllar, Kilikia için de vazgeçilmez olmuştur. Yapılan araştırmalarla, özellikle kırsal alanlarda bu ürünlerin üretildiğini gösteren çok sayıda tarımsal üretime yönelik yapılanma tespit edilmiştir. Bunlar genel olarak, çeşitli büyüklüklerdeki çiftlik yapılanmaları, açık alanda anakayaya oyulmuş işlikler, kapalı bir mekân olarak oluşturulan atölyeler ve buralarda kullanılan çok sayıda üretim donanımlarıdır. Bu tarımsal üretime yönelik yapılanmalar, özellikle Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemlerinde kullanılmış olup, bölgede aktif bir tarımsal üretim ve buna yönelik bir organizasyonunun olduğunu göstermektedir. Tahıl, Hellenistik, Roma İmparatorluk
Özet (Çeviri)
Cilicia Region, throughout the years, has served as a bridge in Anatolia which has connected the East with the West, owing to its geographical and geopolitical position. As a result, the region was inhabited by many civilizations. In the region, these civilizations chiefly engaged in the agricultural activities and the trade of its products. Ancient writers indicated that, Cilicia Region where several agricultural products were produced, was divided into two: Rough Cilicia and Plain Cilicia. In general, Mediterranean region's main agricultural products were olive, grains and grape that were similarly indispensable for Cilicia in ancient times. Several researches showed that especially in rural settlements, agricultural products were produced in a great number of workshops. These were generally farm settlements in various sizes, workshops that had carved in bedrock, workshops that had constructed indoors and several production equipments that were used in these places. These settlements which were used for agricultural production, used especially in the Hellenistic and Roman Empire, points out that agricultural organization and production were prevalent in this region.