Makâlât-ı merhûm Süleymân Efendi: Transkripsiyonlu metin
The analysis of Makâlât-i merhûm Süleymân Efendi: Transcriptional text
- Tez No: 550481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süleymân Efendi, Makâlât Din, Tasavvuf, Suleyman Efendi, Makâlât, Religion, Sufism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Bu çalışma XIII-XV. yüzyıllarda yaşamış olan Süleyman Efendi'nin manzumelerinde bulunan dinî ve tasavvufî unsurları tespit ederek şairin dîvân şiirindeki ve dinî tasavvufî Türk edebiyatındaki yerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır: Çalışmanın giriş bölümünde XIII-XV. yüzyıl edebiyatları ile ilgili genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde eserin tanıtımı yapılmış, şekil, üslup, dil, muhteva, vezin, kafiye ve redif özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; Allah, melekler, peygamberler, ahiret ile ilgili mefhumlar, ibadet ile ilgili mefhumlar, eserdeki ayet ve hadisler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; eserdeki tasavvufî unsurlar örnek beyitler üzerinden detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise transkripsiyon alfabesine aktarılmış tenkitli metine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is XIII-XV. it was constructed to determine the religious and Sufi elements found in the verses of Süleyman Efendi who lived in the centuries and to reveal the place of the poet in Divan poetry and religious Sufi in Turkish literature. The study consists of four main parts: In the introduction section of the study XIII-XV. general information about the century literature is given. The first part introduces the work and discusses the features of shape, style, language, content, measure, rhyme and redif. In the second part, Allah, angels, prophets, consepts, related to the hereafter, consepts related to workship, the verses and hadiths in the work are discussed in detail. In the third part, the sufi elements in the work were studied in detail over the examples. In the fourth section, the transcriptional transcriptional text is included.