Matematiksel modelleme kullanılarak Türkiye'nin enerji tüketim tahmini
Turkey's energy consumption forecast by using mathematical modeling
  1. Tez No: 550519
  2. Yazar: MEHMET BİNİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI ALİ ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Elektrik Enerjisi, Yük Talep Tahmini, Regresyon Analizi, Turkey Electric Power, Load Forecasting, Regression Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, yük tahminini kısa, orta ve uzun vadeler olarak ayrımını yapıp, uzun vadede elektrik tüketim tahmininde bize yol gösterecek parametrelerin tüketim ile olan uyumunu göstererek Türkiye'nin 10 yıllık talep tahminini yapmaktır. Bu araştırma, 1995-2017 yılları arası Türkiye'nin tüketim, nüfus ve GSYH verileri kullanılarak hazırlanmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenlerin korelasyonunun belirlenip çeşitli testler uygulandıktan sonra regresyon analizlerine sokularak tüketim tahmini yapılmaya çalışılmıştır. 10 yıllık tahmini yapmadan önce en son gerçekleşen yıl olan 2018, model çıktıları ile tahminlenmiş ve modelin tutarlı sonuçlar verdiği görülmüştür. Böylece korelasyon uygulanan GSYH ve nüfus parametrelerinin tüketimle anlamlı ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Sonrasında 10 yıllık talep tahmin bulunmuş ve Türkiye'nin 10 yıl sonra elektrik ihtiyacının 1,5 katına çıkacağı öngörülmüştür. Tüketim ihtiyacımızın gelecekteki vaziyeti bu çalışma neticesinde de algılanarak üretim santralleri yatırımlarına ışık tutacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is short the load forecasting is to make the distinction in the medium and long terms, electricity consumption forecast in the long term by consumption of parameters to show us the way, showing the harmony that is to make Turkey's 10-year demand forecast. In this study, Turkey's consumption between the years 1995-2017, has been prepared using data on population and GDP. Correlation between dependent and independent variables were determined and various tests were applied and regression analysis was performed to estimate consumption. Before making the 10-year forecast, 2018, which was the last year of the year, was estimated with model outputs and the model showed consistent results. Thus, it was determined that the correlated GDP and population parameters have a significant relationship with consumption. 10 years later, demand forecasts have been found after 10 years and Turkey is foreseen to rise to 1.5 times of its electricity needs. It is hoped that the future situation of our consumption need will be perceived as a result of this study and will shed light on the investments of production plants.