Phloroglucinol temelli kalkonoit türevlerinin sentezi
Synthesis of chalconoid derivatives based on phloroglucinol
  1. Tez No: 550520
  2. Yazar: ALİ OSMAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTUNDAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR BURMAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkon, Phloroglucinol, Balsacone A, Claisen-Schmidt reaksiyonu, inhibisyon, Chalcon, Phloroglucinol, Balsacone A, Claisen-Schmidt reaction, inhibition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışması kapsamında 3 seri bileşiğin sentezleri ve bu bileşiklerin biyolojik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için ilk seri, doğal ürün Balsacone A ve 8 türevi 7-14'ün sentezidir. İkinci seri Phloroglucinol'ün mono ve bis-sinnamil türevlerinin (18a-d ve 19a-d) sentezidir. Son seri olarak da triasetilphloroglucinol'ün bazı türevleri olan 25-46 bileşiklerinin sentezleridir. Birinci seri bileşikler için yapılan sentez çalışmalarında Balsacone A'nın 8 türevinin sentezi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmişitir. Fakat doğal ürün Balsacone A'nın sentezi birçok yöntem denenmesine rağmen gerçekleştirelememiştir. İkinci seri bileşikler olan Phloroglucinol'ün mono ve bis-sinnamil sübstitüe türevleri başarılı bir şekilde sentezlenmiştir. Sentezlenen bu bileşiklerin bazı metabolik enzimler (α-glikozidaz, asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz ve karbonik anhidraz (hCA I-II))'e karşı inhibisyon özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca bu çalışma moleküller modelleme çalışmaları ile desteklenmiştir. Üçüncü seri bileşikler olan triasetilphloroglucinol'ün bazı türevleri 25-46 bu tez çalışması kapsamında başarılı bir şekilde sentezlenmiştir. Elde edilen bu bileşiklerin de metobolik enzimler olan α-glikozidaz, asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz ve karbonik anhidraz (hCA I-II)'e karşı inhibisyonları araştırılmıştır. Biyolojik çalışma sonuçları incelendiğinde bu bileşiklerin epilepsi, kan kanseri, Alzheimer, tip-2 diyabet ve glokom gibi hastalıkların tedavisi için kullanılabilecek ilaç adayı bileşikler olabilecekleri öngörülmüştür. 2019, 175 sayfa
Özet (Çeviri)
It is aimed to synthesize 3 groups of compounds and investigate their biological properties in this thesis. For this, the first series is the synthesis of natural product Balsacone A and its 8 derivatives 7-14. The second series is the synthesis of the mono and bis-cinnamyl derivatives of Phloroglucinol (18a-d and 19a-d). The last series is the synthesis of triacetylphloroglucinol derivatives 25-46. The synthesis of eight derivatives of Balsacone A was successfully carried out in the synthesis studies for the first series of compounds. But the synthesis of natural product Balsacone A has not been achieved despite many methods. The mono and bis-cinnamyl substituted derivatives of Phloroglucinol, the second series of compounds, were successfully synthesized. The inhibition properties of these synthesized compounds against some metabolic enzymes (α-glycosidase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and carbonic anhydrase (hCA I-II)) were investigated. In addition, this study was supported by molecular modeling studies. Derivatives of triacetylphloroglucinol (25-46), the third series of compounds, have been successfully synthesized in the context of this thesis. The inhibition properties of these compounds against methobolic enzymes such as α-glycosidase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase and carbonic anhydrase (hCA I-II) were also investigated. When the results of the biological study are examined, it is predicted that these compounds may be promising drug candidates for the treatment of diseases such as epilepsy, blood cancer, Alzheimer's disease, type-2 diabetes and glaucoma. 2019, 175 pages