Sosyal değişim sürecinde Kazakistan'da din-devlet ilişkileri (Üniversite öğrencileri örneği)
In the process of social change,religion-state relations in Kazakhstan (Example of university students)
  1. Tez No: 550620
  2. Yazar: SUAT BEYLUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜRREŞİT CELİL KARLUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din-Devlet İlişkileri, İslam, Kazakistan, Sekülerleşme, Sosyal Değişme, Islam, Kazakhstan, Religion-State Relations, Secularisation, Social Change
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Kazakistan'da din-devlet ilişkilerinin incelendiği bu çalışmayla, din-devlet ilişkilerinin eğitim kurumu üzerinden kurumsal sekülerleşmeye; dindarlık üzerinden bireysel sekülerleşmeye olan etkilerinin incelenmesi ile tarihi ve sosyolojik olgular doğrultusunda din-devlet ilişkilerinde daha reel politikaların geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Doküman analizi, yarı yapılandırılmış mülakat, soru formu (anket) ve bazı durumlarda katılımlı gözlem tekniklerinin kullanılmış olduğu araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Sayılan yöntem ve teknikler kullanılarak çağdaş sekülerleşme paradigması çerçevesinde Kazakistan'daki din-devlet ilişkilerinin kurumsal ve bireysel boyutta sekülerleşmeye etkileri incelenmiştir. Laik bir devlet olan Kazakistan'da ilgili yasal ve kurumsal düzenlemeler ile uygulanan politikalar eğitim kurumunda bariz bir sekülerleşme sürecinin yaşandığını göstermektedir. Temel düzeyde inanç ve ibadet boyutu, öznel dindarlık algısı, dini öğrenme kaynakları, dinî simgelere ilişkin algı, bazı alanlardaki dinî hassasiyet düzeyi, dinî grup ve kuruluşlarla ilişki düzeyi ve dinin Kazakistan'daki yeri gibi sorular üzerinden elde edilen bulgular ise bireysel düzeyde hissedilir bir sekülerleşme sürecinin yaşanmadığını göstermektedir. Bu sonuç, çağdaş sekülerleşme yaklaşımlarınca kabul edilen sekülerleşme sürecinin her toplumda farklı boyut ve biçimlerde geliştiği iddiasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines impacts of religion-state relations on institutional and individual secularisation level in the context of education and religiosity in Kazakhstan aims to contribute to the development of more real politics in religion-state relations in accordance with historical and sociological facts. In this study, with documentary analysis, semi-structured interview, questionnaire and in some cases participatory observation techniques, qualitative and quantitative research methods were used together. By using the aforementioned methods and techniques, the impacts of religion-state relations on institutional and individual secularisation level were examined within the framework of contemporary secularization paradigm. As a laic state, in Kazakhstan legal and institutional regulations and policies show that there is an obvious secularization process in the educational institution. On the other hand, the findings obtained from the questions at the basic level on dimension of faith and worship, perception of subjective religiousity, sources of religious knowledge, percepiton of religious symbols, level of religious sensitivity in some areas, level of relationship with religious groups and organizations and place and importance of religion in Kazakstan society show that there is no perceivable secularisation process in the individual level. This result supports assertation of contemporary secularisation approach which claims that the process of secularisation can be seen in different forms and dimensions in every single society.