Rethinking ethnic identity formation: The case of the Ahıska (Meskhetian) Turkish in Turkey and Kazakhstan
Etnik kimlik oluşumu üzerine yeniden düşünmek: Türkiye ve Kazakistan'da Ahıska Türkleri örneği
- Tez No: 105060
- Danışmanlar: PROF. DR. SENCER AYATA, YRD. DOÇ. DR. CEYLAN TOKLUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Etnisite, kimlik, etnik kimlik oluşumu, etnik kimlik değişimi, kurguculuk, Ahıska (Mesketya) Türkleri vı, Ethnicity, identity, ethnic identity formation, ethnic identity shift, constructionism, Ahiska (Meskhetian) Turks. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
oz ETNİK KİMLİK OLUŞUMU ÜZERİNE YENİDEN DÜŞÜNMEK: TÜRKİYE VE KAZAKİSTAN' DA AHISKA TÜRKLERİ ÖRNEĞİ Aydıngün Baydar, Ayşegül Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sencer Ayata Ocak 2001, 307 pages Bu çalışma Ahıska Türkleri olarak bilinen, Mesketi-Cavaheti'de yaşamış ve Stalin tarafindan 1944 yılında güney Gürcistan'dan Orta Asya'da Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Cumhuriyetlerine sürülen Türkleri, Kürtleri ve Terekemeleri incelemektedir. Özbekistan'a sürülenler, 1989 yılında Fergana' da gerçekleşen Özbek saldırıları sonucunda ikinci bir sürgüne maruz kalmışlardır. Bu ikinci sürgünün ardından Ahıska Türkleri, eski Sovyetler Birliği'nin çeşitli yerlerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından, iki sürgünü de yaşamış olan Ahıska Türkleri'nin bir kısmı, anavatanları olarak kabul ettikleri Türkiye'ye göç etmeye başlamışlardır.Bu çalışmanın amacı, etnik kategoriden etnik gruba geçiş sürecinde en önemli etkenlerin etkileşimsel olduğunu vurgulamaktır. Bu etkenlerin başında devletin/egemen etnik grubun azınlıklara yönelik resmi politikası gelmektedir. Bu iddia, Sovyetler Birliği döneminde ve dağılma sonrasında Ahıska Türkleri örneğinde incelenecektir. Diğer bir deyişle, devlet ve azınlık arasındaki etkileşimin, etnik grubun oluşmasını ve etnik bilinci belirlediği ileri sürülmektedir. Bu çerçevede, ilk olarak, devlet politikaları ve etnik gruplar arasındaki ilişkilerin, etnik kimlik oluşumu ve değişimine olan etkisi incelenmektedir. Ayrıca, evsahibi devlet ve toplumun tutumunun etnik grubun özelliklerini ne şekilde etkilediği irdelenecektir. Sonuç olarak, etnik kimliğin biçimlenmesinde devlet politikalarının ve etnik gruplar arasındaki ilişkilerin önemi vurgulanmakta ve etnik kimliğin var olan koşullara bağlı olduğu görüşü savunulmaktadır. Bu bağlamda, Ahıska Türkü etnik kimliğinin bağlamsal niteliği, iki ev sahibi ülkenin, Türkiye ve Kazakistan' m tutumu dikkate alınarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETHINKING ETHNIC IDENTITY FORMATION: THE CASE OF THE AHISKA (MESKHETIAN) TURKS IN TURKEY AND KAZAKHSTAN Aydıngün Baydar, Ayşegül Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Sencer Ayata January 2001, 307 pages This dissertation studies the Turks, the Kurds and the Karapapakhs of Meskheti- Javakheti known as Ahiska Turks or Meskhetian Turks, who were deported by Stalin from their homeland in Southwest Georgia to the Central Asian Republics of Kazakhstan, Kyrgyzstan and Uzbekistan in November 1944. Those sent to Uzbekistan were again deported in 1989, as a result of the Fergana events during which they were attacked by the Uzbeks. After this second deportation, Ahiska Turks tried to live in different parts of the former USSR. Following the collapse of the Soviet Union, some Ahiska Turks who experienced both deportations began to migrate to Turkey, which they perceive as their homeland. inThe aim of the dissertation is to illustrate that in the process of transition from an ethnic category into an ethnic group, the most important factors are interactive; the main one being the official policy of the state/dominant ethnic group towards the minorities. This assertion is examined in the case of the Ahiska Turks both before and after the collapse of the Soviet Union. In other words, it is the interaction between the state and the minority that determines the creation of an ethnic group and ethnic consciousness. It is in this context that I first focus on the impact of state policies and ethnic groups relations on the ethnic identity formation and shift, and on the characteristics of the ethnic group itself, referring in particular to changes which took place within the group as a reaction to the attitude of the host state and society. Thus, the situational character of ethnic identity is demonstrated and the importance of state policies and the nature of inter-ethnic relations in shaping ethnic identifications are emphasized. Within that perspective, the contextual nature of Ahiska Turk ethnic identity is analyzed, considering the attitude of two host societies, Turkey and Kazakhstan.