Kur'ân-ı Kerim'de ukûbât âyetleri (Cassâs-Herrâsî-İbnü'l-Arabî)
Punishment verses in the holy Qur'ān (Jassās-Harrāsī-İbn al-Arabī)
  1. Tez No: 550628
  2. Yazar: ABDULQUDUS IQBAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Suçlar, Ukûbât, Kısas, Had, Ta'zîr, Ahkâmü'l-Kur'ân, Islamic Law, Crimes, Punishments, Retaliation, Divine Punishments, Discretionary Punishments, Ahkam al-Qur'an
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
İslâm hukukunda kısas, had ve ta'zîr gerektiren suçlar ukûbât kavramı içerisinde yer alıp incelenmektedir. Bu suçlar hakkında uygulanacak cezaların yer aldığı âyet-i kerimelerle ilgili farklı yorumlar yapılmıştır. Bu tezde gelenek ve mensupları bakımından oldukça zengin bir birikime haiz olan Hanefî, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerinden birer eser seçilerek ilgili âyet-i kerimeler üzerinden konuya yaklaşımlarının mukayesesi yapılmaya çalışılmıştır. Ahkâmü'l-Kur'ân disiplininde özel ve güzide bir şöhrete sahip olan Cassâs, Herrâsî ve İbnü'l-Arabî'nin eserleri disiplinin (Ahkâmü'l-Kur'ân) adını taşımaktadır. Bu tezde sadece üç fakîh/müfessirin değil, bilakis üç farklı ekolun mukayesesi yapılmıştır. Bu manada, suça ve suçluya bakış açılarını, cezalarda öngörülen prensip kararlarını, hükme giderken kullandıkları delilleri ve yorumlamalarını görmeye çalıştık. Bu tez, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikli olarak konunun önemi, sınırlandırılması ve sunulması üzerinde durulmuş sonra da genel itibariyle Cassâs, Herrâsî, İbnü'l-Arabî'nin hayatları ve Ahkâmü'l-Kur'ân adlı eserleri ele alınmıştır. Tezin kalan bölümlerinde ise tezin ana bölümlerini oluşturan kısas, had ve ta'zîr gerektiren suçlar, sırasıyla ve kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, crimes that require retaliation/qısas, divine punishments/hudud and discretionary punishments/ta'zîr are studied under the concept of uqubat/punishments. Different interpretations have been made on the verses that the penalties to be imposed on these crimes. In this thesis, a selection of works from the Hanafî, Shâfiî and Mâlikî's denomination, which have a very rich accumulation in terms of tradition and its members, have been selected and a comparison of their approaches to the issue have been made. The works of al-Jassas, al-Harrasi and Ibn al-Arabi that have a special and eminent reputation in the discipline of the Ahkam al-Qur'an are named after the discipline (Ahkam al-Quran). In this thesis, we have compared not only three different expounders but also three different schools. In this sense, we have tried to see their point of view on the crime and the criminal, the decisions made in the penalties, the evidence and interpretations they used when going to the verdict. This thesis consists of one introduction and three main parts. In the introduction part, the emphasis have been on the importance, limitation, and presentation of the subject, then the general aspects of al-Jassas, al-Harrasi, and Ibn al-Arabi's life and works, Ahkam al-Qur'an, have been addressed. In the remain parts of the thesis, crimes that require qısas, hudud and ta'zîr which compose the main parts of the thesis, have been touched respectively and comprehensively.