İmam hatip lisesi öğrencilerinin Güney Kore dizileri izleme durumları ve dizilerin etkileri
Monitoring of South Korean sequences of imam hatip high school students and their effects
  1. Tez No: 550642
  2. Yazar: FATMA ÖZTURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Education and Training, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kore, Dizi ve Filmler, Misyonerlik, South Korea, Series and Films, Missionary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, Konya'da bulunan İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Güney Kore dizi ve filmleri hayranı olup olmama durumları, hayranlık varsa ardında yatan sebepleri tesbit edilmek üzere hazırlanmıştır. Araştırmamızın nitel bir araştırma olması sebebiyle öncelikle odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Yapılan odak grup görüşmelerinde İmam Hatip Lisesi kız öğrencilerinin Güney Kore dizi ve filmlerine karşı bakış açıları, hayranlıkları hakkında veriler elde edilmiştir. Odak grup görüşmelerimiz esnasında katılımcıların kendi görüşlerini rahatça, özgürce ifade edebilmeleri için uygun ortamlar oluşturulmuştur. Görüşmeler sonucu elde edilen verilerin ışığında açık uçlu sorulardan oluşan anketler oluşturulmuştur. Nihayetinde ise, açık uçlu sorulara verilen cevaplar ışığında kapalı uçlu sorular içeren bir anket hazırlanarak verilerin nicel olarak da değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, İmam Hatip Lisesi kız öğrencilerinin Güney Kore dizi ve filmlerine karşı hayranlıklarının mevcudiyeti ve bu hayranlığın ardında yatan temel sebebin ise, Güney Koreli misyonerlerin dizi ve filmleri amaçları doğrultusunda birer araç olarak kullanmaları ortaya konulmuştur. İmam Hatip Lisesi kız öğrencilerinin Güney Kore dizi ve filmlerine karşı hayranlıklarının ardında yatan sebepler ve bu hayranlıkları sonucunda yaşantılarındaki değişimler araştırmamızın bulguları arasındadır. Çalışmamız kapsamında yapılan görüşme ve anket verileri doğrultusunda, İmam Hatip Lisesi kız öğrencilerinin Güney Kore dizi ve filmlere karşı hayranlıkları tesbit edilmiştir. Bu hayranlığın sadece dizi ve filmlerle sınırlı kalmadığı, Güney Kore'ye dair başka arayışlar içerisine giren katılımcılarımızın sosyal medya aracılığıyla Güney Kore dil kurslarına yöneldiklerini ve bu kurslarda da Güney Koreli misyonerler tarafından amaçlarına uygun bir şekilde misyonerlik faaliyetlerinin yürütüldüğü tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to determine the reasons behind the students of Imam Hatip High School in Konya, whether they are admirers of the South Korean TV series and films, and the reasons behind their admiration. As our research was a qualitative research, focus group interviews were conducted. In the focus group interviews, data about the admiration and views of Imam Hatip High School girls towards South Korean series and films were obtained. During our focus group meetings, suitable environments were created for the participants to freely express their opinions freely. In the light of the data obtained from the interviews, questionnaires consisting of open-ended questions were formed. Finally, in the light of the answers given to open-ended questions, a questionnaire including closed-ended questions was prepared and it was aimed to evaluate the data notqualitatively. In line with the findings of the research, the existence of admiration of the female students of Imam Hatip High School against the South Korean series and films and the main reason behind this admiration were the use of South Korean missionaries as a thing for the purposes of their series and films. The reasons behind the fascination of the female students of Imam Hatip High School towards South Korean TV series and films and their life changes as a result of their admiration are among the findings of our research. In line with the interviews and survey data conducted in the context of our study, Imam Hatip High School female students were detected by South Korean series and films. It has been detected that this admiration is not limited to the series and films, but our participants who have entered other quests for South Korea have turned to South Korean language courses through social media and these missions have been carried out by South Korean missionaries in accordance with their aims.