Uzungöl (Trabzon) çevresinin bitki örtüsü ve yakın yıllarda geçirdiği değişimler
Vegetation in the vicinity of Uzungöl (Trabzon) and changes in recent years
- Tez No: 550677
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Bitki coğrafyası, nemli ormanlar, kolşik flora, bitki örtüsündeki değişim, Uzungöl, Plant geography, humid forests, colchic flora, vegetation cover change, Uzungöl
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Araştırma sahası Uzungöl (Trabzon)'ün çevresinden oluşmaktadır. Bu sahanın kuzeydeki sınırını Haldizan Deresi su bölümü hattı, güneydeki sınırını Demirkapı Deresi su bölümü hattı oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı; belirtilen sahanın doğal bitki örtüsünün ortaya koymak ve son yıllarda bitki örtüsünde meydana gelen değişimleri değerlendirmektir. Çalışma üç bölümden meydana gelmektedir; birinci bölümünde bitki örtüsünün ekolojik koşulları (iklim ve jeomorfolojik özellikler) ortaya konmuştur. İkinci bölümde araştırma sahasının bitki örtüsünü meydana getiren bitki türleri ve bu türlerin dağılışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise bitki örtüsünde meydana gelen değişimlerin sebepleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Araştırma sahasında bulunan Uzungöl'ün önemli bir turizm merkezi olması, bunun yanı sıra çevresinde yer alan nemli ormanların ekolojik olarak önemli bir doğa varlığı olması, bu ormanların sahip olduğu bitki çeşitliliği yapılan bu araştırmanın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Araştırma sahasının zengin bitki örtüsü ve yaban hayatına sahip olması nedeniyle Yenimahalle sınırları içerisinde kalan 1625 ha'lık alanı kapsayan güneydoğu bölümü 1989'da“Tabiat Parkı”, Yenimahalle ve Çamlık Mahallelerini kapsayan daha büyük bir alan 1998'de“I ve III. Derece Doğal Sit Alanları”ve Tabiat Parkını da içine alan bir alan ise 2004'de“Özel Çevre Koruma Bölgesi”olarak ilan edilmiştir (T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013-2017). Araştırma sahasında yıllar içinde meydana gelen statü değişiklikleri doğal çevreyle ilgili yapılan düzenlemelerde bazı hukuksal sorunların yaşanmasına sebebiyet vermiştir. Araştırma sahasının bitki örtüsü ve dağılışı, yakın yıllarda geçirdiği değişimlerle birlikte aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research area consists of the vicinity of Uzungöl (Trabzon). The northern boundary of this area consists of the Haldizan river water section line, and the Demirkapı river water section line to the south. The aim of this study is; to reveal the natural vegetation of the specified area and to evaluate the changes occurring in vegetation in recent years. The study consists of three parts; In the first section, the ecological conditions (climatic and geomorphological features) of the vegetation were revealed. In the second part, the plant species that constitute the vegetation cover of the research area and the distribution of these species are examined. In the third chapter, the reasons and results of the changes in vegetation were emphasized. The fact that Uzungöl, which is located in the research area, is an important tourism center, as well as the presence of an ecologically important natural existence of the moist forests around it, constitutes a large part of this research. The 1625 ha, within the Yenimahalle borders, comprising the southeastern part of the area was turned into a“natural park”in 1989; an even bigger area comprised of the Yenimahalle and Çamlık Communities was announced to be a“Grade 1 and 3 Natural Site Area”; furthermore, an area including the Natural Park was made“Specially Protected Environment Area”in 2004 (T.C Ministry of Environment and City Planning, 2013-2017). The changes in the status of the research area over the years have caused some legal problems in the regulations concerning the natural environment. The vegetation and distribution of the research area are explained in detail below, along with the changes in recent years.