Türkiye Afganistan ilişkileri 1991-2014
The relations of Turkey and Afghanistan 1991-2014
  1. Tez No: 550687
  2. Yazar: SAYED JANBAZ KHUMCHANY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Afganistan İlişkileri, Türkiye Türkçesi, Türkçe Öğretim, Kabil Üniversitesi, Turkey-Afghanistan relations, Turkish, Turkish Education, Kabul University
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Afganistan Devleti, Türklerin hüküm sürdüğü kadim coğrafyada ilk çağlarda Aryana, Orta Çağ'da ise Horasan diye adlandıran bölgede 1747 yılında kurulmuştur. Türkiye- Afganistan ilişkileri köklü bir geçmişe sahiptir. Bu ilişkilerin temeli 18. yüzyılın ortalarına kadar gitmektedir. Türkiye Cumhuriyet döneminde ise, Afganistan'la ilişkilerini canlı tutmaya çalışmış ve imkânları ölçüsünde ülkeye siyasi desteğin yanı sıra, askerlik, eğitim, sağlık ve ekonomik alanlarda yardımlarda bulunmuştur. Tezin konusu Cumhuriyet döneminde Türkiye - Afganistan arasındaki ikili ilişkilerdir. Konunun bu şekilde sınırlandırılmasının nedeni söz konusu dönemde iki ülke ilişkileri üzerine yeterince çalışma yapılmamış olmasıdır. Doğal olarak bu çalışmada tarihsel arka plana sadece konu bütünlüğünü sağlamak adına yer verilmiştir. Çalışmanın bel kemiğini söz konusu yıllar arasında Türkiye ve Afganistan arasındaki askeri, ticari ve eğitim alanındaki ilişkiler oluşturmaktadır. Bu tezin araştırma soruları,“Uluslararası aktörlerin üstlendikleri sorumluluklar, yaptıkları katkılar ve bunların maddi boyutları nelerdir?, Türkiye'nin süreç içindeki rolü nedir?”olarak belirlenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Afganistan'ın yapısıyla ilgili genel hususlar, coğrafi konumu, ülkenin tarihi ve bugünkü durumu çözümlenmiştir. İkinci bölümde tarihsel süreçte Türk Afgan İlişkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin üstlendiği misyonlar ekonomi, dış ticaret, askeri ilişkileri açısından değerlendirilmiştir. Son bölümde ise Afganistan'da Türkçe eğitim konuları ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan established in 1747 in the region called Aryana in the early ages and in the middle ages under the name of Khorasan. Turkey-Afghanistan relations have a long history. The basis of these relations goes back to the middle of the 18th century. Turkey to keep alive relations with Afghanistan sought the Republican era. Turkey, as well as political support, military, education, health and economic fields have been found in help. Subject of the thesis is relations between Turkey and Afghanistan. There is no studies have been conducted on the relations between the two countries in the Republic period. In this study, historical background is given only in order to ensure the integrity of the subject. Base of this study between Turkey and Afghanistan's military, commercial and educational relations. Research questions of the thesis; What are the responsibilities of international actors, their contributions and their financial dimensions? and What is the role of Turkey in the process? The study consists of four parts. In the first chapter, the general aspects of the structure of Afghanistan, its geographical location, the history of the country and the current situation are analyzed. The second part deals with the Turkish-Afghani relations in the historical process. In the third chapter of missions undertaken by Turkey's economy, foreign trade, has been evaluated in terms of military relations. In the last chapter Turkish education subjects in Afghanistan are discussed in detail.