Kamu çalışanlarının örgütsel adalet algılamalarının örgütsel bağlılıkları üzerine etkileri: Karaman örneği
The effects of public employees on the organizational commitment of organizational justice perception: Karaman example
  1. Tez No: 550686
  2. Yazar: İSMAİL KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Örgütsel Bağlılık, Kamu çalışanları, Karaman, Organizational justice, Organizational Commitment, Public employees, Karaman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada iş yaşamının iki önemli değişkeni olan örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık kavramları incelenmiştir. Söz konusu iki değişkenin Karaman ilinde görev yapan kamu çalışanları üzerindeki etkisi, kolayda örnekleme yöntemi ve anket tekniği ile elde edilen veriler üzerinden analiz edilmiştir. Bu bağlamda betimleyici analizler, faktör analizi, güvenilirlik analizi, fark testleri, korelasyon ve regresyon analizler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kamu çalışanlarının orta düzeyde örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık algısı içinde oldukları belirlenmiştir. Ayrıca kamu çalışanlarının örgütsel adalet algılarının örgütsel bağlılıkları üzerinde pozitif yönlü ve güçlü bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Son olarak gelecekteki araştırmalar ve uygulamacılar için önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two important variables of business life, organizational justice and organizational commitment have been examined. The effect of these two variables on public employees working in Karaman province was analyzed through the data obtained with the sample method and the survey technique. In this context, descriptive analysis, factor analysis, reliability analysis, difference tests, correlation and regression analyzes were performed. According to the research results; it has been determined that public employees have a moderate perception of organizational justice and organizational commitment. In addition, it has been determined that the perceptions of public employees' organizational justice have a positive and strong influence on organizational commitment. Finally, future research and recommendations for practitioners are also included.