İnovasyon ve büyüme ilişkisinde firma dinamiklerinin rolü: En yüksek Ar-Ge yatırımcısı firmalar üzerine ampirik kanıtlar
The role of firm dynamics in innovation and growth relationship: Empirical evidence from the top R&D investor firms
  1. Tez No: 550751
  2. Yazar: AHMET KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Firma Büyümesi, Firma Dinamikleri, Veri Zarflama Analizi, Panel Kantil Regresyon, Sistem-Genelleştirilmiş Momentler Metodu, Innovation, Firm Growth, Firm Dynamics, Data Envelopment Analysis, Panel Quantile Regression, System-Generalized Method of Moments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, firmaların sahip olduğu teknoloji yoğunluğu ve büyüme hızı gibi dinamiklerin inovasyon ve büyüme ilişkisinde oynadığı rolün tespit edilmesidir. Ayrıca, firma büyüklüğü ve firma yaşı gibi değişkenlerin büyüme üzerinde yaratacağı etkiler de dikkate alınarak, sürdürülebilir büyüme açısından en uygun firma yapısının hangisi olacağının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda inovasyon ve büyüme arasındaki ilişki, AB Endüstriyel Ar-Ge Yatırım Skorbordu veri tabanında yer alan, dünya genelindeki en yüksek 2500 Ar-Ge yatırımcısı firma arasından seçilen 302 firmanın, 2005-2016 dönemini kapsayan verileri üzerine panel kantil regresyon ve sistem-genelleştirilmiş momentler metodu (GMM) tahmincisi kullanılarak ampirik olarak test edilmiştir. Analizde inovasyon göstergesi olarak veri zarflama analiziyle her bir örneklem ve yıl için hesaplanan inovasyon etkinliği skorları kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, düşük teknolojili firmalar dışındaki bütün örneklemler için inovasyonun satışlardaki ve verimlilikteki büyüme üzerindeki etkisi (genel olarak) pozitif ve anlamlı olarak tespit edilmiştir. Düşük teknolojili firmalar için bu etki, teorik beklentilerin aksine negatif olarak bulunmuştur. Özellikle kantil regresyon analizi sonuçları, inovasyon katsayısının en büyük değerinin, daha yüksek büyüme oranına sahip yüksek teknolojili firmaların yer aldığı örnekleme ait olduğunu göstermektedir. Firma büyüklüğünün büyüme üzerindeki etkisi ise genel anlamda negatif olarak bulunmuştur. Ayrıca, firma yaşının etkisinin ele alınan örneklem, kullanılan yöntem ve büyümeyi temsil eden değişken tercihine oldukça duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, nispeten daha küçük ölçekli, genç, hızlı büyüyen ve yenilikçi“süperstar”firmalar tarafından gerçekleştirilecek inovasyonun firma büyümesi üzerindeki etkisinin diğerlerine kıyasla çok daha büyük olacağı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the role of firm dynamics such as technological intensity and growth rate of firms in the relationship between innovation and growth. Moreover, in this study it is aimed to determine the most appropriate firm structure in terms of sustainable growth considering the effects of variables such as firm size and firm age on growth. In line with this purpose, the relationship between innovation and growth was empirically tested by applying panel quantile regression and system-generalized method of moments (GMM) estimators covering the period of 2005-2016 for the sample of 302 firms. These 302 firms were selected from the database of the EU Industrial R&D Investment Scoreboard among World's 2500 top R&D investors. Innovation efficiency scores calculated from data envelopment analysis for each sample and year were used as an innovation indicator in the analysis. According to the results of the analysis, for all samples except low-tech firms, the impact of innovation on sales and productivity growth was determined mostly positive and significant. This effect was found to be negative for low-tech firms, contrary to theoretical expectations. In particular, the quantile regression results show that the coefficient of innovation is the highest for high tech firms with higher growth rates. The effect of firm size on growth was found to be negative in general. Also, the effect of the firm age was detected to be very sensitive to the choice of the sample, the method used and the variable choice representing the firm growth. In this context, it has been concluded that the impact of innovation to be realized by the relatively smaller sized, young, fast-growing and innovative“superstar”firms on firm growth will be much larger than others.