Kıdem tazminatı fonu
Severance payment fund
  1. Tez No: 550750
  2. Yazar: İSMAİL KÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Severance Payment, Termination of Labor Contract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Kıdem tazminatı ülkemizde 1936 yılında mütevazi bir hak olarak hukukumuza girmiş olup, işveren kesiminin itirazlarına rağmen zamanla bu kurum çok fazla gelişmiş, İş sözleşmesi sona eren işçiye belirli şartlarda ödenen bir tazminattan çok daha fazla fonksiyonlar yüklenmiştir. Kıdem tazminatının üzerine birden fazla fonksiyon yüklenmesi, hukukumuzda işçilerle ilgili sosyal hakların, işsizlik sigortasının, iş güvencesinin zamanında yürürlüğe konulamamış olmasından kaynaklanmıştır. Bu çalışmada kıdem tazminatının tanımı, hukukumuzda bu güne kadar geçirmiş olduğu değişiklikler, Türk İş Hukukunda kıdem tazminatı ile ilgili yapılan kanuni düzenlemeler, kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları ve miktarı, kıdem tazminatının hesaplanmasında nazara alınması gereken hususlar, kıdem tazminatının ödenme aşaması ve zamanaşımı konuları açıklanmıştır. Türk İş Hukukunda kıdem tazminatı fonuna geçileceği kanun koyucu tarafından kanunla düzenlendiği için, dünyada kıdem tazminatı ve kıdem tazminatı fonu uygulamaları, çok fazla ayrıntıya girmeden genel hatları ile incelenmiş ve bilgi verilmiştir. Kıdem tazminatı ülkemizde 40 yılı aşkın bir süredir önümüzde çözülmesi gereken bir problem olarak durduğu için bu sorunun çözümüne ilişkin ülkemizde son 40 yılda bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiş, bu konuda ileri sürülen görüşler, kıdem tazminatı fonunun artıları ve eksileri ortaya konulmuştur. Netice olarak çalışan tüm işçilerin bugüne kadar yaptıkları çalışmalar da dahil, herhangi bir hak kaybına uğramadan yaptıkları çalışmanın karşılığını alabilmeleri için devlet güvencesinde bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı fonu uygulamasına geçilmesi gerektiği ve bu problemin artık ülke gündeminden çıkması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler; Kıdem Tazminatı, İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, Ülkemizde ve Dünyada Kıdem Tazminatı ve Kıdem Tazminatı Fon Uygulamaları, Kıdem Tazminatı Fonu, Bireysel Hesaba Dayalı Kıdem Tazminatı Fonu.
Özet (Çeviri)
Severance payment, which secured its place in our law as a modest right in 1936, has in time gained importance despite employees' objections, and shouldered a lot more functions than simply being a severance pay made under specific circumstances to an employer whose work contract has ended. Attributing more than function to severance payment stemmed from not bringing social right, unemployment coverage, and job security into force in our legal system. This study deals with the definition of severance payment, the changes it has undergone in our legal system, the legal regulations on severance payment in Turkish labor law, the conditions and amount of severance payment workers are entitled to, factors to consider in calculating severance payment, stage of severance payment and lapse of time to severance payment. As the legislator regulates the changeover to severance payment fund in Turkey, severance payment fund practices across the globe were broadly examined and a general overview was provided. As the severance payment has been a problem waiting to be solved for over 40 years in our country, all the studies done so far on this issue have been examined and ideas suggested, the pros and cons of severance payment fund were scrutinized. In short, it has been concluded that a severance payment fund system-based on individual accounts- under the guarantee of the state, should be put into practice, so that employees would receive progress payment, including all the work done till now without any loss and that this problem should be off our country's agenda.