İnsan kaynakları yönetimindeki performans ölçüm ve değerlendirme sisteminin örgütsel adalet bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of performance measurement and evaluation system in organizational justice in human resources management
- Tez No: 550883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Dağıtımsal Adalet, Prosedürel Adalet, Etkileşimsel Adalet, Performans, Organizational Justice, Distributional Justice, Procedural Justice, Interactional Justice, Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Şiddetli rekabetin var olduğu günümüzde örgütlerin rekabet edebilmeleri, verimliliklerini arttırabilmeleri ve hayatta kalabilmeleri için etkili bir performans değerlendirme sistemi uygulamaları gerekmektedir. Performans değerlendirme sisteminin etkili olabilmesi de çalışanların bu sistemi nasıl algıladıkları ile doğrudan ilişkilidir. Örgütsel adalet algısı yüksek olan bir çalışanın en üst düzeyde üretkenlik göstermesi beklenir. Bu sebeple çalışmamızın ana amacı, çalışanlar nezdinde örgütsel adalet algısı ile performans arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi uygulanmıştır. Anket yöntemi neticesinde ulaşılan veriler SPSS 22 paket programı ile ölçümlenmiştir. Bu çalışma merkezi İstanbul'da bulunan nakliye, depolama, dağıtım ve inşaat gibi dört farklı sektörde faaliyet gösteren A Şirketler Grubu'nun Konya'daki inşaat sektörü çalışanları üzerinde gerçekleşmiştir. Araştırmaya 19 beyaz ve 134 mavi yaka olmak üzere toplamda 153 çalışan katılım sağlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel adalet algısı ile performans arasında pozitif ve orta düzeyde, örgütsel adalet algısının alt boyutlarından prosedürel ve dağıtımsal adalet algısı ile performans arasında ise pozitif ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkilere ulaşılmıştır. Fakat etkileşimsel adalet algısı ile performans arasında çok zayıf ve pozitif bir ilişki düzeyi olsa bile istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır. Ayrıca performans düzeyleri ortalamaları arasında demografik ve diğer istatistiki verilere göre çeşitli farklılıklar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the days of severe competition, organizations must implement an effective performance evaluation system in order to compete, increase their efficiency and survive. The effectiveness of the performance evaluation system is also directly related to how employees perceive this system. An employee with a high perception of organizational justice is expected to show the highest level of productivity. Therefore, the main purpose of our study is to determine whether there is a significant relationship between employees' perceptions of organizational justice and performance. In order to realize the purpose of the study, the survey method was applied from quantitative research methods. The data obtained as a result of the survey method were measured by SPSS 22 package program. This study center was carried out on the employees of the A Group of Companies in Konya, who work in four different sectors such as transportation, storage, distribution and construction in Istanbul. A total of 153 employees participated in the study, including 19 white and 134 blue collar workers. According to the results of the study, positive and weak meaningful relationships between the perception of organizational justice and performance and the perception of procedural and distributive justice and performance were found to be positive and weak. However, even though there is a very weak and positive relationship between interactional perception and performance, no statistically significant relationship was found. In addition, several differences were observed between performance averages according to demographic and other statistical data.