Mobil yatay yaşam hatlarında demir filizlerinin ankraj noktası olarak kullanılması üzerine bir uygulama
Criteria of using starter rebars as anchor point in the mobile horizontal life lines
- Tez No: 550904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobil Yatay Yaşam Hattı, Ankraj, İş Güvenliği, Mobile horizontal life line in RC structure, Anchors, Occupational Safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yapı sektörü, çok tehlikeli İş kolları arasında yer almaktadır. İstatistiklere göre, ölümle sonuçlanan kazalar Türkiye'de gelişmiş ülkelerden daha fazladır. Türkiye'de yürürlükte bulunan yasalar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli hükümler içermektedir. Ancak yüksekte yapılan çalışmalarda standartlar ve mevzuatların uygulanmasında önemli ölçüde eksiklikler bulunmaktadır. Bu çalışma ile yapı sektöründe kaba yapı imalatlarında yüksekte çalışmalarda oluşturulan mobil yatay yaşam hattı önlemlerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve standartlara uygunluk düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Kaba yapıda mobil yatay yaşam hattı kurulumlarında, personelin en az bel hizasında bir yaşam hattı oluşturmak istendiğinde sabitlenebilecek Ankraj noktaları kısıtlı olduğu görülmektedir. Bu durum incelendiğinde kaba yapı imalatlarında mobil yatay yaşam hatlarında kullanılabilecek en uygun Ankraj noktasının demir filizleri olduğu düşünülerek çalışma yapılmıştır. Yani demir filizlerinin Ankraj olarak kullanılma kriterleri araştırılıp ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında, amaca yönelik olarak üst yapı faaliyet alanında iş kuleleri, AVM ve konut projelerinde gözlem ve test çalışması yapılmıştır. İnşaat iş kolunda ölümlü iş kazalarının büyük bir oranını kaba yapı Bu çalışmada kaba yapıda kullanılan mobil yatay yaşam hatlarının kurulum ve kullanımı hakkında öngörülemeyen ve herhangi bir kaynak olmayan riskleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kaba yapıda yapılan çalışmalarda personelin kendisini bağladığı yaşam hattının gerçek anlamda koruyucu olması gerekmektedir. Bu çalışmada incelenen testler sonucunda ankraj yönteminin ve mobil yaşam hattı kurulum şartlarının düşme anında güvenli şekilde askıda kalmak için ne kadar önemli olduğu ortaya konulmuştur. Ankraj olarak kullanılan demir filizlerinin kullanım şartlarına göre yaşam hattı testlerinin başarılı olduğu test ve ölçümler ile belirtilmiştir. Kaba yapıda kullanılacak mobil yatay yaşam hatlarının güvenli kurulum ve kullanımı için bir kaynak ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction sector is one of the most dangerous sectors in business lines. According to statistics, fatal accidents in Turkey is higher than in developed countries. The laws in force in Turkey contains important provisions on occupational health and safety. However, there are significant deficiencies in the implementation of the standards and regulations in working at heights. In this study, it has been tried to determine the level of compliance of the mobile horizontal life line precautions in the work at height to the occupational health and safety legislation and standards. At the time of construction, it is seen that the anchor points that can be fixed are limited when it is desired to create a life line at least at the waist level of the personnel. When this situation is examined, it is thought that the most suitable anchorage point to be used in mobile horizontal life lines is rebar bars. In other words, the criteria for using rebars as anchor were investigated. Within the scope of this study, observation and test studies were carried out in business towers, shopping malls and housing projects. Most of the fatal accidents in the construction sector are observed during the implementation of reinforced concrete structure. In this study, unpredictable and untapped risks regarding the installation and use of mobile horizontal life lines used in RC works were tried to be put forward. In the reinforced concrete works, the life line that the staff has tied to itself must be truly protective. As a result of the tests examined in this study, it has been revealed how important the anchorage method and mobile life line installation conditions are to be safely suspended in case of falling. It is indicated by the tests and measurements that the life line tests are successful according to the usage conditions of the starter rebars used as anchors. It is aimed to reveal a source for the safe installation and use of mobile horizontal life lines to be used in RC structure.