Tâhirü'l-Mevlevî tercüme-i Münâcât-ı Hazret-i Mevlana (İnceleme-transkripsiyonlu metin)
Tâhirü'l-Mevlevî tercüme-i Münâcât-i Hazret-i Mevlânâ (An analysis-the text with its transcription)
  1. Tez No: 550933
  2. Yazar: UĞUR CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ŞIĞVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tâhirü'l-Mevlevî, Ahmet Remzi Akyürek, Münâcât-ı Hazret-i Mevlânâ, tercüme, Tâhirü'l-Mevlevî, Ahmet Remzi Akyürek, Münâcât-ı Hazret-i Mevlânâ, translation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmada, Ahmet Remzi Akyürek'in -Mesnevî'de geçen dua ile ilgili beyitleri seçerek oluşturduğu-“Münâcât-ı Hazret-i Mevlânâ”isimli eserinin Tanzimat Dönemi sonrası Türk edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Tâhirü'l-Mevlevî tarafından yapılan tercümesi transkripsiyonlu bir şekilde Latin harflerine aktarılmış ve çeşitli yönlerden incelemeye tabi tutulmuştur. Transkripsiyonlu metnin oluşturulmasında Marmara Üniversitesi Nadir Eserler Koleksiyonu 13012/Y021.01 numarada kayıtlı olan nüsha esas alınmıştır. Tercüme üzerine yapılan genel incelemenin yanı sıra Ahmet Remzi Akyürek ve Tâhirü'l-Mevlevî hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise metnin daha iyi anlaşılması amacıyla sözlük yer almaktadır. Çalışma bu yönüyle Mevlânâ'nın Mesnevî isimli eseri üzerine yapılan çalışmalara yeni bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study has presented an analysis of text in various directions and has transcribed to Latin letters with text transcription of the translation of Münâcât-ı Hazret-i Mevlânâ by Tâhirü'l-Mevlevî, one of the important figures in the history of Turkish literature after the Tanzimat era of Münâcât-ı Hazret-i Mevlânâ was written in Persian by Ahmet Remzi Akyürek who chose couplets related to the prayer in Mesnevî. This study conducted by the qualitative research method was based on the copy No 13012/Y021.01 in the Rare Collection of Marmara University. By a general review on translation, information has given about Ahmet Remzi Akyürek and Tâhirü'l-Mevlevî. In the end of the paper, a glossary is provided for a better understanding of the text. Besides that, the paper is meant to provide the science world with a new study that will contribute to field researches in Turkish literature.