Tâhirü'l-Mevlevȋ'nin Şerh-i Mesnevȋ'sinde (7.-12. C.) hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.) ve dört halife
The Hadiths in Tâhirü'l Mevlevȋ's Şerh-i Mesnevȋ (7.-12. C.), Hz. Muhammed (S.A.V.) and four caliphs
  1. Tez No: 681467
  2. Yazar: BÜŞRA HARMANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL SUCU KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.), Dört Halife, Mesnevȋ, Hadiths, Hz. Muhammed (S.A.V.), Four Caliphs, Mesnevȋ
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 539
Özet
Mevlâna Celâleddin-i Rumȋ'nin geçmişte ve günümüzde eserleri üzerine birçok çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Özellikle de Mesnevȋ üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde manzum ve mensur olmak üzere birçok tercüme ve şerh ile karşılaşırız. Bunlardan bir tanesi de Tâhirü'l Mevlevȋ'nin Şerh-i Mesnevȋ'sidir. Bu eserde; (7.-12. C.) hadisler, Hz. Muhammed (S.A.V.) ve dört halifeden bahsedilen beyitlerin tespiti yapılmıştır. Mevlâna Mesnevȋ'sinde, âyet, hadis, Hz. Muhammed ve dört halifeden bahsetmiştir. Bununla birlikte, Tahirü'l Mevlevȋ'nin de Şerh-i Mesnevȋ'ye eklediği âyet, hadis, Hz. Muhammed ve dört halifeden bahsedilen beyitler bulunmaktadır. Bu bakımdan Mesnevȋ'de yer alan ve Mesnevȋ'de yer almayan, Tâhirü'l Mevlevȋ'nin Şerh-i Mesnevȋ'ye eklediği Hadisler, Hz. Muhammed ve dört halifeyle ilgili hususlar incelenip bazı tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many studies have been made and are being done on the works of Mevlâna Celâleddin-i Rumȋ in the past and today. Especially when the studies on Mesnevȋ are examined, we come across many translations and commentaries, both in verse and prose. One of them is Tâhirü'l Mevlevȋ's Şerh-i Mesnevȋ. In this work (7-12. C.), hadiths, Hz. Muhammed (S. A. V.) and four caliphs the couplets that mention have been identified. Mevlâna mentioned in his Mesnevȋ about verses, hadiths, Hz. Muhammed and the four caliphs. In addition, there are couplets in which Tâhirü'l Mevlevȋ added verse, hadith, Hz. Muhammed and four caliphs to the Şerh-i Mesnevȋ. In this respect, the hadiths included and not included in the Mesnevȋ, added to Şerh-i Mesnevȋ by Tâhirü'l Mevlevȋ, refer to the issues related to Hz. Muhammed and the four caliphs were examined and some determinations were made.