On Beauty: The Conflict of Body and Soul in Oscar Wilde's The Picture of Dorian Gray and Nella Larsen's Passing
Güzellik üzerine: Oscar Wilde'ın The Picture of Dorion Gray ve Nella Larsen'ın Passing adlı eserlerinde beden ve ruh ilişkisi
  1. Tez No: 550986
  2. Yazar: GÖKÇEM MENEKŞE GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEMAN GİRESUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Güzellik, Yücelik, Nella Larsen, Clare Kendry, Oscar Wilde, Dorian Gray, İkililik, Beauty, Sublime, Nella Larsen, Clare Kendry, Oscar Wilde, Dorian Gray, Duality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
“Güzellik”ve“yücelik”Estetik felsefesinde iç içe geçmiş iki kavramdır. Güzel olan yani“belirli biçimi olan objeler,”“sonsuzluk imgesiyle özdeşleştirilen biçimsiz objeler”olarak anılan yücelik kavramıyla edebiyat, sanat ve birçok alanda birlikte anılırlar. İnsanların zihninde uyanan çekicilik ve huşu hislerini çalışırlar. Bu kavramları dikkate alarak, bu çalışma Amerikan Edebiyatı'ndan Nella Larsen'ın Passing (1929) adlı romanını ve İngiliz Edebiyatı'ndan Dorian Gray'in Portresi'ni (1891) ırk, beden ve ruh bütünlüğü açısından inceler ve filozoflardan Immanuel Kant ile Edmund Burke'e gönderme yapar. Her iki eserin beyaz güzelleri, Larsen'ın Clare Kendry'si ve Wilde'ın Dorian Gray'i, çirkinliğin korkusunu ve güzelliğe duyulan hayranlığı trajik hikayelerinde vurgularlar. Bu çalışma, onlar yücelik arayışındayken büyüleyiciliklerinin beden ve ruh ayrımıyla sonuçlanış şekil ve sürecini temel alır. Bütünlüğü ve hazzı beraberinde getiren güzellik, şimdi ise bedensel ve ruhsal açıdan başkarakterleri tehdit etmektedir. Çalışma, Clare Kendry'nin ve Dorian Gray'in gerçekliğe ihanet etmesi nedeniyle, kalokagathia (beden ve ruh bütünlüğünün ifadesi) kavramının ne Passing'de (1929) ne de Dorian Gray'in Portresi'nde (1891) sağlanamadığı sonucuna varır (Eco, 2010: 45). Ayrıca, Nella Larsen ve Oscar Wilde'ın bütünsel güzelliği ve tutarlılığı bu iki travmatik bedenin ölümüyle sağlamaya çalıştığının da altını çizer.
Özet (Çeviri)
The“beautiful”and the“sublime”are two notions that intermingle with each other in Aesthetics. The beautiful often viewed in“the objects with exact forms”stands with the sublime recognized in“formless objects with an image of limitlessness”in literature, the arts and many other subject areas. They explore the senses of attraction and awe aroused in people's mind. Taken these forms of judgements into consideration, this study analyses Nella Larsen's Passing (1929) from American Literature and Oscar Wilde's The Picture of Dorian Gray (1891) from English Literature in terms of race, the unity of body and soul in reference to two philosophers Immanuel Kant and Edmund Burke. The white beauties of both novels, Larsen's Clare Kendry and Wilde's Dorian Gray, highlight the fear of ugliness and the appreciation of beauty in their tragic stories. The study centres on the process and ways in which their enchanting beauty results into a division of their body and soul throughout their search for the sublime. Beauty which brings along wholeness and pleasure, now threatens the protagonists' corporeal and spiritual aspects. The study concludes that kalokagathia (referring to the unity of corporeal beauty and spiritual refinement) is not achieved neither in Passing (1929) and nor in The Picture of Dorian Gray (1891) for Clare Kendry and Dorian Gray's betrayal of authenticity (Eco, 2010: 45). It is also underlined that Nella Larsen and Oscar Wilde through these bodies' traumatic murders harmonize beauty and stability.