Afşar kasabası'nın coğrafi etüdü
The geographic research of Afşar town
- Tez No: 550994
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KODAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Afşar, Human Geography, Taşkent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Afşar kelime olarak işlerini çabuk yapan, Kozan ve Kırım lehçelerinde, müsaade etmek manasına gelen“auş”fiilinden gelmektedir. Çeşitli anlamlara gelen Afşar kelimesi bazı kaynaklarda“çevik ve vahşi hayvan, avına hevesli”anlamlarında da kullanılmıştır. Konya İline bağlı Taşkent İlçesinde mahalle statüsünde yer alan Afşar Kasabası idari anlamda Konya'ya bağlı olsa da Akdeniz Bölgesi sınırları içinde kalmaktadır. Orta Torosların kuzey yamaçlarına kurulmuş olan kasaba 36˚54ʹ Kuzey enlemleri ve 32˚ 33ʹ Doğu meridyenlerinde yer almaktadır. Yaklaşık 57.54 km² yüzölçümüne sahip olan kasabanın ortalama yükseltisi ise 1285 metredir. Kasaba'nın en önemli dağlık kütlesi doğuda 2007 m yükseltiye sahip olan Bozdağ'dır. Kasaba da karasal iklimin hakim olduğu, ortalama sıcaklık yaklaşık 10 C˚, ortalama yıllık yağış miktarı ise 400 ila 500 mm arasındadır. Sahada en çok yer kaplayan toprak Kırmızı Kahverengi Akdeniz Topraklarıdır. Saha Yukarı Göksu Havza'sında yer almakta olup, en önemli su kaynağını ise Afşar Deresi oluşturmaktadır. Sahada ki en yaygın ağaç türünü meşeler (Quercus) dir. Kasabada en çok yetiştirilen ürün grubu tahıllar iken, tahıllar içerisinde en çok yetişen tahıl türü ise buğday olmuştur. Hayvancılık faaliyetlerin de ise küçükbaş hayvancılık faaliyetleri ön sırayı alır. Araştırma sahası Yukarı Mah. Tepecik Mah. ve Savcılar Mah. olmak üzere 3 mahalleden oluşurken 2013 yılı seçimleri ile 2 mahalleye düşürülmüştür. 2018 yılı son verilere göre toplam nüfus 1265'dir. Kasaba kendine özgü maddi ve manevi kültür öğelerine sahiptir. Bu çalışmada nitel ve nicel veriler kullanılmıştır. Sahada gezi gözlem yapılmış, anket düzenlenmiş, nitel ve nicel verilere bu sayede ulaşılmıştır. Bununla birlikte yapılan mülakatlar, kaynak taramaları ve kurumlardan edinilen veriler tezimin ana hatlarının oluşumunda bana ışık tutmuştur. Bu çalışma saha hakkında ki mevcut coğrafi bilgilerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, saha hakkında ki sorunlara çözüm önerilerinin üretilmesi ve bundan sonra ki süreçte yapılacak çalışmalara ışık tutması adına önemli bir çalışmadır. Anahtar Kelime: Afşar, Beşeri Coğrafya, Taşkent.
Özet (Çeviri)
Afşar which means doing jop quickly as a word, has come from“auş”verb takes place in Crimea and Kozan dialects that stands for giving allow. Afşar word which has various meaning is used in the meaning of“agile, wild animal, eager to its hunt ”in some sources. The Afşar town, located in the district Taşkent in the Konya province of the central Anatolia region, is located in the neighborhood of the Mediterranean region, although it is administratively related to Konya province. The town, which was settled down on the northern slopes of middle Toros mountains, is located in 36˚ 54ʹ nort latitudes and 32˚ 33ʹ meridians. The average elevation of the town which has about 57,54 square kilometers survey is 1285 m. The mast important mountanious mass of the town is Bozdağ wich has height of 2007 meters in the east. The town is dominated by the continental climate, the average temperature is about 10 degrees celcius while the average annuel rainfall is between 400 and 500 mm. The most common land in the field is red-brown Mediterranean soil. The pitch (site) is located in the Göksu basin and the most important source of water is the Afşar stream. The most common three species in the land are oaks, the most grown crops in the town are cereals while the most grown cereals are wheat. Ovine livestock activities take the tead in livestock activities. While the research area consists of three neighborhoods which named Yukarı, Tepecik and Savcılar neighborhoods, ıt has been retuced to two neighborhoods with the election of 2013. Total population according to 2018 latest date is 1265. The town has got own material and moral cultural factors. The study is an important study in order to protect existing. Qualitive and quantitive datas were used in this work. Thanks to observations in the field, and questionare, we reached these Qualitive and quantitive datas. While preparing my thesis, interviews, scanning the source material and the datas from institutions leaded my works Geographıc information about the field and transfer it to future generations, to produce solutions to the problems related to the field.