Edebiyatta ve sinematografik uyarlamalarda Orhan Kemal karakterlerinin kronotopik yapısı
The chronotopic structure of Orhan Kemal characters in literature and cinematographic adaptations
- Tez No: 551036
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kronotop, Mihail Bahtin, anlatı, zaman-uzam, yazar-karakter ilişkisi, Orhan Kemal, sinema, Chronotope, Mihail Bahtin, narrative, time-space, author-character relationship, Orhan Kemal, cinema
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Mihail Bahtin'in edebiyatta sanatsal olarak ifade edilen, zamanla uzam arasında çeşitli toplumsal deneyimler aracılığıyla değişik biçimlerde kurulabilen içsel bağlar olarak tanımladığı 'kronotop', bir romanın öyküsel yapısının, temalarının, karakterlerinin ve imgelerinin analizi ve yorumlanmasında uygulanabilmektedir. Bahtin'in sadece roman için öngördüğü bu kavram, uzamsal ve zamansal göstergeleri biçimlendirerek üretimini gerçekleştiren sinema çalışmaları için de uygun görünmektedir. Bu çalışmada, anlattığı dönemin kültürel olgularını yansıtabilen ve karakterlerini toplumsal yaşamın içinde edindikleri konum bağlamında tanımlayan Orhan Kemal'in sinemaya uyarlanmış romanlarında yer alan karakterlerin oluşumunu etkileyen kronotopların filmlerde nasıl kullanıldığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
'Chronotope', defined as internal ties that can be established in different ways through various societal experiments between space and time artfully expressed in literature by Mihail Bahtin, can be applied in the analysis and interpretation of the narrative structure, themes, characters and images of a novel. This concept, which Bahtin foresees only for the novel, seems to be suitable for the cinema works that realize the production the spatial and temporal indicators through structuring. This study has investigated the ways in which chronotopes are used in films which affect the formation of the characters in the cinema adapted novels of Orhan Kemal who can reflect the cultural notions of the given time periods and who describe his characters in relation to the places they take in societal living.