Marmara Bölgesindeki bireylerin oyun bağımlılığı özellikleriyle psikolojik semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between psychological symptoms and characteristics of game addiction in the Marmara Region
  1. Tez No: 551053
  2. Yazar: KÜBRA METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun bağımlılığı, çevrimiçi oyun bağımlılığı, depresyon, anksiyete, hostilite, Game addiction, online gaming addiction, depression, anxiety, hostility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada Marmara bölgesindeki bireylerin oyun bağımlılığı özellikleriyle psikolojik semptomlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Marmara Bölgesinde yaşayan 18 yaş üstü 7894 kişi oluşturmaktadır. Toplam örneklemin %50.7'si kadın (n= 4004) ve %49.3'ü erkekten (n= 3890) oluşmuştur. Verilerin toplanmasında, Sosyo Demografik Bilgi Form, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS - 21 kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Verilerin analizinde Tukey Tek Yönlü ANOVA Analizi ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre oyun bağımlılığı ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Oyun bağımlılığı ile eğitim düzeyi, sahip olunan çocuk sayısı ve yaş değişkenleri arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuş olup medeni durum ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Psikolojik semptomlardan anksiyete, depresyon, somatizasyon ve hostalite alt ölçeklerinin oyun bağımlılığı ile anlamlı; olumsuz benlik alt ölçeğiyle anlamlı olmayan ilişki mevcuttur. Ülkemizde oyun bağımlılığına yönelik çalışmalar arttırılabilir ve ülkemizin oyun bağımlılığı profili çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between psychological dependence and game addiction characteristics of individuals in Marmara region. The sample of the study consists of 7894 people over the age of 18 living in the Marmara Region. Of the total sample, 50.7% were female (n = 4004) and 49.3% were male (n = 3890). Socio-Demographic Information Form, Behavior Influence Load Form and Brief Symptom Inventory (BSI) were used for data collection. The data of the study were analyzed using SPSS - 21. Tukey One-Way ANOVA Analysis and Linear Regression were used to analyze the data. According to the research findings, a significant relationship was found between gaming addiction and gender. A significant negative correlation was found between game dependence and education level, number of children and age variables and no significant relationship was found with marital status. Psychological symptoms of anxiety, depression, somatization and hostality subscales were significantly associated with game dependence; There is no meaningful relationship with the negative self subscale. In our country, game addiction can be improved and game addiction profile of our country can be developed.