1973'ten günümüze katliama maruz kalan Türk diplomatları ve bu katliamların Türk basınına yansıması
Turkish diplomats who have been subjected to massacress from 1973 to present and to reflections of these massacress in the press
- Tez No: 551127
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZÜÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Journalism, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 1973, Ermeni Meselesi, Diplomat, Katliam, Türk Basını, 1973, Armenian Issue, Diplomat, Massacre, Turkish Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
1973'ten başlamak üzere 1994 yılına kadar dünyanın çeşitli ülkelerindeki Türk temsilciliklerine ve diplomatlarına yönelik saldırılar olmuştur. Çoğunluğu Ermeniler tarafından düzenlenen bu saldırılar neticesinde birçok değerli Türk diplomatı hayatını kaybetmiştir. Bu çalışmada,“Ermeni Meselesi”nin Türk diplomatlarının katledilmeleri temelinde gündemde tutulması, şehit diplomatlar ve katliamların Türk basınına yansımaları ele alınmıştır. Araştırmada, saldırıların başladığı 1973'ten sona erdiği 1994 yılı aralığında yayımlanan, döneminin gazeteleri incelenmiş, 1973 saldırısının ilk saldırı olması sebebiyle basında geniş bir şekilde yer aldığı görülmüştür. Türk kamuoyu tarafından ilk kez karşılaşılan bu saldırıya gereken hassasiyet ve tepki gösterilmiş, ancak gösterilen bu hassasiyet ve tepki sonraki süreçte giderek azalmıştır. Türk kamuoyunun bu genel tutumu Türk basınına da yansımış ve Türk basınında da saldırıların olağan bir hale geldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting from 1973, there had been attacks on Turkish representations in various countries and their diplomats till 1994. Many esteemed diplomats lost their lives as a consequence of those attacks mostly organized by Armenians. Having the massacres of Turkish diplomats on the agenda on the basis of“Armenian Issue”and the reflections of martyred diplomats and massacres on the Turkish press are pointed out in this study. When the significant newspapers in that term, published in the time period of the attack took place, are examined, it was seen that the event which took place in 1973 took part extensively in media because of being the first. Even though being sensitive and reacted to that attack, saw fort he first time, reaction of Turkish public opinion to other attacks decreased gradually. This general manner of Turkish public opinion reflected to Turkish media and attacks“have been become common”.