Eser-i Şevket: İnceleme- metin- dizin [572 s.-672 s.]
Eser-i Şevket: Review- text- index [572p.-672p.]
  1. Tez No: 551177
  2. Yazar: SONCAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eser-i Şevket, transkripsiyon, dizin, tıpkıbasım, sözlük, Eser-i Şevket, transcription, index, facsimile, dictionary
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Osmanlı sahasında yazılmış ilk sözlüklerden olan Eser-i Şevket, Es-Seyyid Mehmed Şevket Efendi tarafından yazılmıştır. Eser, Türkçe için önemli bir söz varlığına sahip olmakla birlikte Arapça, Farsça kelimeler bakımından da oldukça zengindir. Çalışma eserin 572- 672 sayfaları arasında yer alan kāf- mı̇̄m harflerini içeren 100 sayfayı kapsamaktadır. Çalışmanın giriş kısmında sözlükler ve Şevket Efendi hakkında bilgi verilmiş, yazarın eseri oluşturmada takip ettiği prensipler ve bizim transkripsiyonlu yazmada uyguladığımız yöntemler açıklanmıştır. Ardından transkripsiyonlu metne yer verilmiş ve daha sonra metni daha anlaşılır kılmak amacıyla metinde yer alan kelimelerin dizin-sözlüğü hazırlanmıştır. Bu çalışmayla sözlükbilime ve bu alanda çalışanlara katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Eser-i Şevket, one of the first dictionaries written in Ottoman field, was written by Es-Seyyid Mehmed Şevket Efendi. Although the work has an important vocabulary for Turkish, it is rich in Arabic and Persian words. The study includes of 100 pages containing the letters kâf- mı̇̄m (572- 672). At the beginning of the study, some information is given about the dictionaries and Şevket Efendi, the principles that the author follows in creating the study and the methods we have applied in our transcription writing are explained. The transcriptional text was then included and then the index-dictionary of the words in the text was prepared to make the text more understandable. This study contributed to lexicography and academic staff in this field.