Ortaöğretim öğrencilerinin divan edebiyatına bakışı: Çorum il merkezi örneği
Students' views on divan literature in secondary education: Sample of-Çorum city center
- Tez No: 551202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYAN NİZAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan literature, studentperception, research, likert scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Divan edebiyatı devri eserleri, uygun inceleme yöntemlerinden yararlanılması kaydıyla, öğrencilerin bilişsel-duyuşsal yeteneklerini geliştirir ve onlara nitelikli bir güzellik algısı edinmeleri noktasında katkı sağlar. Ne var ki Tanzimat'la birlikte divan edebiyatı ve bu edebî dönemin özellikleri farklı nedenlerden ötürü etkisini kaybetmiştir. Öğrenciler bu dönemin lisanına, güzellik anlayışına, biçim hususiyetlerine ve anlatım şekillerine iyice yabancılaşmışlardır.“Ortaöğretim Öğrencilerinin Divan Edebiyatına Bakışı: Çorum İl Merkezi Örneği”baş-lıklı bu incelemede divan edebiyatı hususunda öğrencilerin belleğine yerleşen düşünceler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada sorunların fark edilmesi için divan edebiyatının idrakiyle alakalı öngörüler üstünden likert ölçeğine bağlı anket oluşturulmuştur. Divan edebiyatıyla ilgili ders almış, ortaöğretim onuncu sınıfta olan öğrencilere divan edebiyatıyla alakalı sorular yöneltilerek bulgular derlenmiştir. Toplanan bulgular, SPSS yazılımında çözümlenerek bu verilerin frekans ayrımları ile yüzdelik dilimleri belirlenmiştir. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde araştırma ile ilgili hususlar hakkında bilgiler verilirken ikinci bölümünde araştırma ile ilgili çalışmalar ve nihâyet üçüncü bölümünde ise araştırma ile elde edilen bulgular açıklanmıştır. İnceleme bitiminde ortaya çıkan veriler ışığında da divan edebiyatının öğrencilerin gö-zünde olumsuz bir şekilde algılanmasında en önemli hususun döneme ait dilin anlaşıl-masındaki zorluklar olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kavramlar: Divan edebiyatı, öğrenci algısı, inceleme, likert ölçeği.
Özet (Çeviri)
The literary works of Divan Literature period improve the cognitive abilities of our students with the method of examination and create a sense of beauty in the stu-dents. However, nowadays Divan literature and traditions of this literary period seem like it is losing some value for some reason and our students are alienated to the lan-guage, form features and expression forms of this literature. In this research titled“Students' Views on Divan Literature in Secondary Educa-tion: The Case of Çorum Provincial Center”, the thoughts about Divan Literature settled in the memory of our students have been determined. In this sense, a questionnaire based on the Likert scale was prepared based on the assumptions about the perception of Divan Literature in order to identify the prob-lems. The students who were in the tenth grade of secondary education who had studied Divan literature were asked questions about Divan literature and data were collected. The collected data were analyzed by SPSS software and frequency fractions and percentages of these data were determined. In the first part of the thesis which consists of two sections, while giving infor-mation about the general aspects of the research; in the second part, the general results related to the research are explained. At the end of the examination, it became clear that the most striking points which influence the students' interpretation of the Divan literature are the difficulties in understanding the dialect of the relevant period.