MCF-7 meme kanseri hücrelerinde TWIST 1 ekspresyonunun miRNA profili üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of TWIST 1 expression on the miRNA profile in MCF-7 breast cancer cells
  1. Tez No: 551216
  2. Yazar: FADİME KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: MCF-7, miRNA, Twist1, MCF-7, miRNA, Twist1
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Meme kanseri, Dünya'daki kanser çeşitlerinin arasında yeni vakalarda ikinci sırada, ölüm vakalarında ise beşinci sırada gelmektedir. Gün geçtikçe tüm Dünya'da ve ülkemizde meme kanserinin görülme sıklığı artmaktadır. Transkripsiyon faktörlerinden olan Twist1, epitel hücrelerinin yer değiştirme, düzenlenme, farklılaşma gibi faaliyetlerini düzenlemektedir. Tüm kanser türlerinde, kötü prognoz, yüksek dereceli invaziv ve metastatik lezyonlarla ilişkilendirilmiş ve ayrıca apoptozisi indüklediği belirtilmiştir. Ayrıca Twist1, anjiyojenezi ve kromozomal instabiliteyi indükleyen MCF-7 hücrelerinde vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF) sentezini arttırabilir. Twist1, kanser ile ilişkilendirilen mikro RNA (miRNA)'ların da ekspresyonlarını düzenlemektedir. miRNA'lar, fonksiyonel RNA molekülleridir. Gen ekspresyonunun fonksiyonel olarak düzenlenmesinde rol oynamaktadır. miRNA'ların meme kanseri patogenezinde rol oynadığının belirlenmesi, miRNA'ların ileride meme kanserinin tanı ve tedavisinde de yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada MCF-7 meme kanseri hücre serisinde eksprese olan Twist1 geninin miRNA'ların ekspresyon düzeylerine etkisi Real Time PCR analizi ile incelendi. Çalışma sonucunda, miR-1-1, miR-7-5p, miR-15a-5p, miR-15b-5p, miR-34c-5p, miR-39-3p, miR-183-5p ve miR-210-3p ekspresyonlarının up regüle olduğu tespit edildi. Çalışmada elde edilen verilere göre, miR-1-1, miR-7-5p, miR-15a-5p, miR-34c-5p, miR-210-3p ve miR-183-5p'nin hücre döngüsünü, apoptozu ve metastazı etkileyebileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is second among new types of cancers in the world and fifth in death cases.The prevalence of breast cancer is increasing day by day in our country and in the world. Twist1 Transcription factor regulates the functions of epithelial cells such as displacement, regulation, and differentiation. In all types of cancer, poor prognosis is associated with high-grade invasive and metastatic lesions and has also been implicated in inducing apoptosis. In addition, Twist1 may enhance the synthesis of vascular endothelial growth factor (VEGF) in MCF-7 cells that induce angiogenesis and chromosomal instability. Twist1 also regulates the expression of micro-RNAs (miRNAs) associated with cancer. miRNAs are functional RNA molecules. It plays a role in the functional regulation of gene expression. Whether miRNAs play a role in breast cancer pathogenesis suggests that miRNAs may be useful in the diagnosis and treatment of breast cancer in the future. In this study, the effect of Twist1 gene on expression levels of miRNAs expressed in MCF-7 breast cancer cell line was investigated by Real-Time PCR analysis. At the end of the study, the result of expressions of miR-1-1, miR-7-5p, miR-15a-5p, miR-15b-5p, miR-34c-5p, miR-39-3p, miR-183-5p and miR-210-3p were determined as up-regulated. According to the data obtained in the study, it was observed that miR-1-1, miR-7-5p, miR-15a-5p, miR-34c-5p, miR-210-3p and miR-183-5p may affect cell cycle, apoptosis and metastasis.