Kur'ân-sünnet aktarımının kesişim noktaları bağlamında Kütüb-i Sitte'de rivâyeti bulunan kurrâ muhaddisler
Reciters-muhaddiths who have narrations in the Kutub al Sittah in the context of intersection points of the Qur'an-sunnah transmission
  1. Tez No: 551291
  2. Yazar: CAFER DAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TAHİR DAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kırâat, Sünnet, Hadîs, Kurrâ, Râvî, Muhaddis, Qur'an, Qiraat, Prophetic Sunnah, Hadith, Narrator, Reciters, Muhaddiths
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Kur'ân âyetleri lafız, telaffuz ve mâna itibariyle gelecek nesillere eksiksiz olarak aktarılmıştır. Kur'ân'ın anlam bütünlüğünü koruyucu mahiyetteki Hz. Peygamber (s.a.v.)'in sözleri, davranışları ve onayladıkları da gerek sahâbe nesli, gerekse onları güzellikle takip eden tâbiûn ve etbâu't-tâbiîn kuşağı tarafından en ince ayrıntısına kadar tespit edilerek sonraki nesillere nakledilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'in rivâyeti kurrâ râvîler, Sünnet'i oluşturan hadislerin rivâyeti ise muhaddis râvîler vasıtasıyla yerine getirilmiştir. İslâm'ın bu iki ana kaynağının aktarımında ortak râvîlerin sayısı oldukça fazladır. Kur'ân-ı Kerîm'in mushaf hâline getirilmesi ve istinsâh edilmesi süreçleri -esasen pek de önemli sayılmayacak bir takım itirazlar olmakla birlikte- büyük sorunlar yaşanmadan tamamlanmıştır. Allah (c.c.)'ın, Kitâbını koruyacağını açıkça beyân etmesi de Kur'ân'ı nakleden râvîlere bir takım sûizanların beslenmesine engel olmuştur. İslâm dininin ikinci kaynağı olan Sünnet'in aktarım sürecinde ise bir takım itirazlar, özellikle sahâbe neslinden sonra gelen râvîlere yapılan ithamlar olmuştur. Söz konusu itiraz ve ithamlar, ilk asırlarda hadîs uydurma hâdiselerinin vuku bulması, çağdaş dönemde ise özellikle müsteşriklerin tarafgir yaklaşımları yüzünden katlanarak artmıştır. Oysa İslâm medeniyetini ortaya çıkaran tarihi süreç dikkatli bir biçimde ve yeniden gözden geçirildiğinde, Kur'ân'ın aktarıcısı olan râvîlerin bir kısmının, aynı zamanda Sünnet'in de aktarımına hizmet eden“muhaddisler”den oluştuğu farkedilecektir. Söz konusu kesişim noktalarını ortaya koyacak örnekleri/örnek şahsiyetleri, Kütüb-i Sitte'deki hadîs ricâli arasından ve hadis tarihi içerisinden bulup ortaya çıkarmayı hedeflemiş olan tezimiz, iki kaynağın ortak râvîleri üzerinden Kur'ân ve Sünnet'in korunmuşluğu kavramına bütüncül bir yaklaşımda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The verses of the Qur'an have been fully conveyed to next generations by word, pronunciation and meaning. The words of the Prophet (pbuh), his behaviors and approvals that protect the integrity of meaning of the Holy Qur'an, were identified to the finest detail and transferred to the next generations by Sahaba, Tabi'een and Taba al-Taba'een who followed them beautifully. The transmission of the Qur'an are carried out by kurrâ-rawis (reciters-narrators), and the transmission of Sunnah and the hadiths that formed it are carried out by the muhaddith rawis. The number of common rawis in the transferring of these two main sources of Islam is quite high. The process of turning the Qur'an Kareem into mushaf and making a copy from it -although there are a number of objections that are not really important- were completed without major problems. In the process of the transferring of Sunnah which is the second source of the religion of Islam, a number of objections the accusations have been directed to the rawis/narrators who came after the generation of sahaba. These objections and accusations have increased exponentially due to the occurrence of hadith fabrications in the first centuries, and the orientalists' partial approaches in the contemporary period. However when the historical process that reveals Islamic civilization is revised carefully, it will be noticed that some of the Reciters who are the carrier of the Qur'an, are also composed of the Muhaddiths who serve the transmitting of the Sunnah. Our Master thesis targetting to reveal the mentioned intersection points by means of example figures, aims to provide a holistic approach to the concept of the protection of the Qur'an and Sunnah together by way of the common rawis of the both sources.