Sivas Kızılırmak gazetesinin (27-29, 31-39 ve 41-52) sayılarının transkribe edilmesi ve değerlendirilmesi
The 27th-29th, 31st-39th and 41st-52th numbers of the Kızılırmak newspapers transcription and evaluation
  1. Tez No: 551314
  2. Yazar: BAHRİ MENEKŞE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Gazetesi, Sivas, Transkripsiyon, Basın, Kizilirmak Newspaper, Sivas, Transcription, Press
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Takvîm-i Vakayi gazetesi 1831 yılında yayınlanarak Osmanlı Devleti'nin ilk yarı resmî nitelikli yayın aracı olma özelliğini taşımaktadır. Matbaanın Osmanlı Devleti'ne geç gelmesi, Osmanlı'nın yayın faaliyetlerine geç başlamasına neden olmuştur. Matbaalar, Osmanlı Vilâyet Kanunu'nun çıkarılması ile vilayet merkezlerinde yaygınlaşmaya başlamış ve faaliyet gösterdikleri vilayetlerin resmî evraklarını basmışlardır. Ayrıca bu matbaalarda vilayetlerin kültürel faaliyetlerine katkı sağlamak, devlet propagandası yapmak amacıyla birtakım resmî nitelikli gazetelerin de basımı gerçekleştirilmiştir. Osmanlı Devleti'nde dergi ve gazete yayımcılığını Gayrimüslimler gerçekleştirmişlerdir. Osmanlı döneminde basın ve yayıncılık faaliyetlerinin merkezini İstanbul oluşturmuştur. 1878 yılında Sivas Vilâyet Matbaası'nın kurulmasıyla birlikte yayıncılık faaliyetleri Sivas'ta da başlamıştır. 1910 yılında yayınlanan Kızılırmak Gazetesi, devlet müdahalesi olmaksızın tamamıyla özel girişimlerle kurulan Anadolu'daki ilk gazetelerden biri olarak yayın hayatına başlamış ve uzun dönemler boyunca Sivas'ta yayıncılık faaliyetlerini sürdürmüştür. Sivas kentinde meydana gelen olayların yanı sıra kısıtlı imkânlarına rağmen dünyada ve hükümet merkezinde yer alan gelişmelere de sayfalarında yer verebilmiştir. Çalışmada Kızılırmak Gazetesi'nin 27-29, 31-39 ve 41-52 sayılarının transkripsiyonu yapılmıştır. Gazetenin söz konusu sayılarında Sivas vilayetine ait yerel sorunların yanı sıra aynı zamanda Osmanlı Devleti'ndeki siyasi gelişmelere ve devlet işleyişine yönelik düşüncelerin de yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The newspaper Takvîm-i Vakayi was published in 1831 and was the first semi-official publication tool of the Ottoman Empire. The late arrival of the printing house to the Ottoman State led to the late publication of the Ottoman publication. The printing houses started to become widespread in the provincial centers with the issuance of the Ottoman Province Law and printed the official documents of the provinces where they operate. In addition, some official newspapers were printed in order to contribute to the cultural activities of the provinces and to make state propaganda. Non-Muslims in the Ottoman Empire have published magazines and newspapers. Istanbul was the center of the press and publishing activities during the Ottoman period. With the establishment of Sivas Vilâyet Matbaası in 1878, broadcasting activities started in Sivas. Kızılırmak Newspaper, which was published in 1910, has been published as one of the first newspapers in Anatolia which was established by private initiatives without any government intervention and continued its broadcasting activities in Sivas for long periods of time. In addition to the events occurring in the city of Sivas, despite the limited opportunities in the world and in the center of the government has been able to place developments on the pages. In this study, the numbers of 27-29, 31-39 and 41-52 of Kızılırmak Newspaper were transcribed. In addition to the local problems related to the province of Sivas, it was also seen in the mentioned issue of the newspaper that political developments in the Ottoman Empire and thoughts about state functioning were also included.