R.1330/M.1914 tarihli Sivas Kızılırmak gazetesinin 52-77. sayıları (Günümüz Türkçesine aktarımı ve değerlendirmesi)
The 52th-75th numbers of the Kızılırmak Newspaper dated R.1330/M.1914 (Transcription and evaluation)
  1. Tez No: 372235
  2. Yazar: SİNAN IŞILDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas Basını, Kızılırmak Gazetesi, Kâmil Kitapçı, Sivas Press, Kizilirmak Newspaper, Kamil Kitapci
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sinan, IŞILDAK, R.1330/M.1914 Tarihli Sivas Kızılırmak Gazetesinin 52-77. Sayıları (Günümüz Türkçesine Aktarımı ve Değerlendirmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2014 Osmanlı devletinde yayın faaliyetleri 1831 yılında başlayan, yarı resmî nitelikte olan Takvîm-i Vakayi' gazetesi ile başlamıştır. Bu geç kalmışlığın sebebi, matbaanın Osmanlı ülkesine geç gelmesiyle ilgilidir. Osmanlı Vilâyet Kanunu'nun çıkarılmasından sonra birçok vilayet merkezinde matbaalar kurulmuştur. Ancak bunlar vilayetin resmî evraklarının basımı için hizmet vermiştir. Bunun yanı sıra bu matbaalar kuruldukları kentin kültür hayatına katkıda bulunmak, devletin resmi propagandasını halka aktarmak gibi görevleri ile de resmî nitelikli gazeteler de bu matbaalarda basılmıştır. Önceleri Osmanlı gazete ve dergi yayımcılığı gayr-ı müslimlerin elindedir. İstanbul şehri de bu alanda merkez konumundadır. Osmanlı devletindeki bu gelişmelerin Sivas'a ulaşması uzun sürmemiş, 1878'de ilk Sivas Vilâyet Matbaası'nın kurulmasından sonra, 1910'da devletten bağımsız, bireysel girişimciliğin Anadolu'daki ilk örneklerinden biri olan“Kızılırmak”gazetesi yayın hayatına başlamıştır. Kızılırmak gazetesi, Sivas'ın uzun süre yayımlanan ilk özel gazetesidir. İncelediğimiz dönemde ikinci yayın dönemini yaşayan gazete, Türkçülük fikrini ön planda tutmaya çalışmıştır. Kısıtlı imkânlara rağmen, kentin yerel haberlerinin yanı sıra, hükümet merkezindeki ve dünyadaki gelişmeleri ivedilikle sayfalarına taşımıştır. Asıl nüshaları Beyazıt Devlet Kütüphanesi Hakkı Tarık Koleksiyonu'nda bulunan Kızılırmakgazetesinin ikinci nüshasının 52-75. Sayıları günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Bu çalışmada Sivas'ın yerel ölçekte sorunlarının yanı sıra Osmanlı devletinin son dönemlerinde devletin işleyişi, siyasi olaylarla ilgili düşünceleri hakkında somut bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ISILDAK, Sinan, The 52 th-75 th numbers of the Kizilirmak Newspaper dated R.1330/M.1914 (Transcription and Evalutaion, Master's Thesis, Sivas, 2014 In ottoman Empire, Publishing activity stars in 1831, these activities is forung Takvîm-i Vakayi' newspaper which is semi-legal newspaper. After City of Ottoman is published, printing houses is established is lots of city center, but these are used gor legal paper of city, additionally, legal newspaper is also published in these printing house, This has some purposes, which are attributing og cultural life and, reflecting of state propaganda to public. Printing house come to Ottoman Empire very lately doe to various reasons. In first term, non-muslim has Ottoman newspaper and magazine publishing. In this area, Istanbul is capital of these activities. No longer, these developmens in Ottoman Empire, reaches to Sivas. After first Sivas Vilayet (City) Printing house is established, in 1910 Kizilirmak newspaper starst to publishing, which is one of the first example of freedom and personal enterprising in Anatolia. Kizilirmak newspaper published long times, is first newspaper in Sivas in our examining terms, this newspaper has second term, and forefront brings Türkcülük into Turkism. In spite of deficit opportunity, this newspaper carries carefully citys' local news, and progressing of state center and world to their pages. Kizilirmak neswpapers' read copy is found in Beyazıt Library Hakkı Tarık department. This newspapers' 52-75 presses are translated to Turkish. In this work concrete knowledge are obtained about state prosedure in last term of Ottoman Empire, its thought about political events, and Sivas problems in local measurement.