Ayetler ışığında imanın mahiyeti
The importance of faith in the light of Quranic verses
- Tez No: 551360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. CÜNEYT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, İman, Ayet, Amel, Ahlak, Scripture, Faith, Verse, Deed, Morality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmamızın konusu iman edenlere hitap eden ayetlerin iman olgusuyla temellendirilerek araştırılmasıdır. Bu bağlamda ana metni iki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde“iman”mefhumu çeşitli boyutlarıyla ele alınıp incelenmiştir. İkinci bölümde ise Kur'ân'da“Ya eyyühellezine amenü”ibaresiyle başlayan ayetler tespit edilerek içerdiği konulara göre sınıflandırılmış ve sistematik bir şekilde ele alınmıştır. Konular mütalaa edilirken genel olarak betimsel metot kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonunda Kur'ân'ın iman bağlamında muhataplarına itikadî, amelî ve ahlakî hususlar ile birlikte cihat ve muamelata dair sorumluluklar yüklediği tespit edilmiştir. Ayrıca iman nosyonu ile çalışmamızın konusunu teşkil eden ayetler arasında yakın bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
his study examines the verses that address believers on the basis of faith. The main body has two chapters. In the first chapter, the phenomenon of 'faith' is analysed through various aspects. In the second chapter, the verses of Quran that begin with“O' Believers”are identified and then classified according to their contents. They are also analysed systematically. While examining these issues, descriptive method is mostly used. At the end of this study, it is concluded that, on the basis of faith, Quran encumbers its addressees with some responsibilities regarding creed, deed and morality along with war and daily actions. In addition, it is revealed that there is a close relation between the notion of faith and verses analysed in the present study.