Bir siyasal iletişim aracı olarak sosyal medya kullanımı: 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri Twitter örneği
Use of social media as a medium of political communication: Example of 24 June 2018 election of Presidential and general election
- Tez No: 551447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ÇAMBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Yeni Medya, Sosyal Medya, Twitter, Political Communication, New Media, Social Media, Twitter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler, toplumsal hayatın her alanında birtakım değişikliklere yol açmıştır. Bu alanlar arasında yer alan siyaset olgusu da öne çıkan konular arasında yerini almış bulunmaktadır. İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte siyaset yapma biçimlerinde ve siyasal kampanya faaliyetlerinin yürütülmesinde de önemli değişiklikler medyana gelmektedir. Özellikle Web 2.0 ile birlikte gelişmeye başlayan sosyal medya araçlarının getirdiği yenilikler, siyasal aktörler tarafından siyasal kampanya dönemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Gün geçtikçe toplumsal hayattaki yerini sağlamlaştıran sosyal medya araçları, kullanıcılarına hem kendi içeriklerini üretebilecekleri hem de zaman ve mekân kısıtlaması olmadan iletişime geçebilecekleri bir ortam sunmaktadır. Bu durum siyasal aktörlerin ilgisini çekmekte siyasal aktörler de bu araçları, siyasal kampanya sürecinde aktif bir biçimde kullanmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, Türkiye'deki siyasal aktörler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bir ortam olan Twitter, bir siyasal iletişim aracı olarak ele alınmıştır. Siyasal iletişimde sosyal medya kullanımını Twitter üzerinden değerlendiren bu çalışmada, 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan 6 adayın, Twitter'dan ne şekilde yararlandıkları ve yararlanma düzeyleri içerik analizine tabi tutularak değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan siyasal aktörlerin Twitter'ı genellikle bilgi paylaşımı ve aday propagandası yapmak amacıyla kullandığı ve söz konusu aktörlerin sosyal medyayı kampanya süreci boyunca geleneksel medya organlarının bir uzantısı olarak değerlendirdiği tespit edilmiştir. Siyasal aktörler, Twitter'ın sunduğu çift yönlü iletişim fırsatını yeterince değerlendirememiş, seçmenlerle karşılıklı etkileşimde bulunmak yerine tek yönlü bilgi paylaşımını ve monolog iletişim tarzını sürdürmüş ve seçmeni kampanya sürecine dâhil etmemiştir.
Özet (Çeviri)
The dazzling developments in communication technologies today have caused some changes in every aspect of social life. The political phenomenon among these areas has taken its place among the prominent topics. Along with the developments in communication technologies, important changes are being made in the ways of political practice and in the conduct of political campaign activities. Especially, the innovations brought by social media tools that have started to develop along with Web 2.0 have been intensively used by political actors during political campaign periods. Social media tools that strengthen their place in the social life provide an environment where users can produce their own content and communicate without restriction of time and space. This situation attracts the attention of political actors and the political actors actively use these tools in the political campaign process. Thus, in this study, a medium used heavily by political actors in Turkey that Twitter is discussed as a medium for political communication. In this study, which evaluates the use of social media in political communication through Twitter, the 6 candidates who participated in the Presidential elections held on June 24, 2018 were evaluated by using content analysis and how they benefited from Twitter. According to the findings of the study, it was determined that the political actors who participated in the presidential elections used Twitter to share information and to make candidate propaganda, and that these actors considered social media as an extension of traditional media organs throughout the campaign process. Political actors have not been able to adequately evaluate the bidirectional communication opportunity offered by Twitter, and have maintained one-way information sharing and monologous communication style rather than interacting with voters and have not included the voters in the campaign process.