Frozen sikluslarda GnRH agonist kullanımının gebelik sonuçlarına olan etkisinin araştırılması
- Tez No: 551450
- Danışmanlar: DOÇ. DAVUT GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GnRH agonist, frozen embryo transfer, pregnancy rate, GnRH agonist, frozen embryo transfer, pregnancy rate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmanın amacı hormon replasman tedavisi ile yapılan otolog frozen embryo transferlerinde endometrıum hazırlığında Gnrh agonist kullanımının gebelik ve abortus üzerine etkisini araştırmaktır.. Gereç ve Yöntem: Frozen embryo transferi (FET) sikluslarında Gnrh agonist kullanımının gebelik ve abortus oranı üzerine etkisini araştırmak amacıyla ocak 2015- aralık 2018 yılları arasında yapılan tüm otolog frozen embryo transferleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 226 hasta alınmıştır. Çalışmaya alınan hastaların ortalama yaşı 30,76 ± 4,72 idi. Hastaların 144 (% 63,7)'ü açıklanamayan infertilite, 20 (8,8)'si düşük over reservi, 62 (27,4) tanesi male faktör tanısı almıştır. Gnrh agonisti kullanan (N:22) ve kullanmayan hastalarda gebelik sonucu ve abortus açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır (p= 0,212, 1,000). Sonuç: Hormon replasman tedavisi (HRT) ile yapılan otolog frozen embryo transferlerinde Gnrh agonist kullanımının gebelik oranı veya abortus üzerine anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Bu konunun daha net ortaya konabilmesi için daha büyük hasta populasyonları içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: : The aim of this work is to search the effects of using GnRH agonist on pregnancy and abortus at otolog frozen embryo transfers which were done with the treatment of hormon replacement at endometrium preparation Material and Method: All autologous frozen embryo transfers performed between January 2015 and December 2018 were evaluated retrospectively to investigate the effect of Gnrh agonist use on pregnancy and abortion rate in Frozen embryo transfer (FET) cycles. Results:. 226 patients were involved in this work.The avarege age of these patients was 30,76 ± 4,72. 144 patients (% 63,7) were diagnosed unexplained infertility. 20 patients(%8,8) were diagnosed low overian reserve.62 patients (%27,4)were diagnosed male factor.Meaningful difference wasn't determined in terms of pregnancy ressult and abortus between the patients who useg Gnrh agonist(N:22) and who didin't use Gnrh agonist (p= 0,212, 1,000). Conclusion The use of Gnrh agonist in autologous frozen embryo transfers with hormone replacement therapy (HRT) did not have a significant effect on pregnancy rate or abortion. Prospective studies with larger patient populations are needed to clarify this issue.