Taekwondo, judo, karate sporu ile uğraşan 10-15 yaş grubu elit sporcuların başarı algılarının incelenmesi
The study of the perception of achievement of the elite athletes, aged from 10 to 15, doing taekwondo, judo and karate
  1. Tez No: 551449
  2. Yazar: BAHRİ TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHİBE AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Martial Arts, Perception of Achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırmanın amacı; Taekwondo, judo, karate sporu ile uğraşan 10-15 yaş grubu elit sporcuların başarı algılarının incelenmesidir. Bu araştırmaya elit düzeyde Taekwondo, judo, karate sporu yapan 11-15 yaş arası sporculardan 137 erkek 115 kız toplamda 252 sporcu araştırma gurubunu oluşturmaktadır. Araştırma da veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ve Roberts ve diğerleri (1998) tarafından geliştirilen ve Kazak Çetinkalp (2006) tarafından uyarlaması yapılan Başarı Algısı Envanteri (Çocuk Versiyonu - BAE-Ç) kullanılmıştır. Verilerin analizinde elde edilen verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov testi ve Shapiro-Wilk testi ile test edilmiş ve sonucunda parametrik olmayan analiz testleri kullanılmıştır. İkili karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis Varyans Analizi kullanılmış, anlamlılık 0,05 düzeyinde sınanmıştır. Katılımcıların başarı algısı özelliklerinin cinsiyet ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır. Fakat erkeklerin ego yönelimi kızlara göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır, başarı algısı özelliklerinin yaş ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır, aile gelir düzeyi ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların başarı algısı özelliklerinin anne eğitim düzeyi ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi arasında üniversite düzeyinde annelerin ilköğretim düzeyindeki annelere göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ego yöneliminde ise ilköğretim düzeyindeki annelerin üniversite düzeyindeki annelere göre daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcıların başarı algısı özelliklerinin baba eğitim düzeyi ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır. Katılımcıların başarı algısı özelliklerinin spor branşı ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında karate branşı diğer iki branşa göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcıların başarı algısı özelliklerinin başarı hedefleri ile ilişkilerine bakıldığında, görev yönelimi ve ego yönelimi arasında ilişki bulunamamıştır. Sonuç olarak, Taekwondo, judo, karate sporu ile uğraşan 10-15 yaş grubu elit sporcuların başarı algılarının incelenmesi amacı ile yapılan çalışma sonucunda; cinsiyet değişkeninde erkeklerin ego yönelimlerinin bayan sporculara göre daha fazla olduğu, annelerin eğitim durumlarının artmasıyla sporcularının başarı algısına olumlu etkilerinin olduğu ve son olarak taekwondo, karate ve judo branşları değerlendirildiği için bu branşlar değerlendirildiğinde karate branşının başarı yönelimim daha yüksek olduğunu, yani başarı algısının branşa göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to study the perception of achievement of the elite athletes, aged from 10 to 15,doing taekwondo,judo and karate. The participants of this study are 252 athletes doing taekwondo,judo and karate at elite level, 115 of whom are girls and 137 of whom are boys. In the research, a demographic information form prepared by the researcher and an Achievement Perception Inventory (Child Version) developed by Roberts et al.(1998) and adapted by Kazak Cetinalp (2006) are used. In data analysis, the Kolmogorov-Smirnov and the Shapiro-Wilk tests are used to check the normality of data, and nonparametric tests are used. Mann-Whitney U test is used for paired comparisons, and Kruskal-Wallis Variance Analysis is used for multiple comparisons. The significance level is 0.05. When looked at the relationship between the features of perception of achievement and gender,no relationship is found between task orientation and gender. However, ego orientation of boys are higher than that of girls. When looked at the relationship between the features and age,no relationship is found between age and task or ego orientation. The same result is true for the relationship between the family's level of income and task or ego orientation. As for the relationship between the features and educational level of mothers, task orientation of mothers with university education is higher than that of mothers with primary school education. Also, ego orientation of mothers with primary school education is lower than that of mothers with university education. When looked at fathers' level of education, no relationship between fathers' level of education and task or ego orientation is found. The relationship between karate and task or ego orientation is higher than the other two branches of sports.When looked at the relationship between the features of perception of achievement of the participants and their goals, no relationship is found between task orientation or ego orientation and the participants' goals. In conclusion, as a result of the study conducted to research the perception of achievement of the elite athletes aged between 10 and 15 who do taekwondo, judo and karate, it has been found that in the gender variable, the ego orientation of men is higher than that of female athletes, and the education level of mothers has a positive effect on athletes' perception of achievement. Also, when taekwondo, judo and karate are researched, karate has high success orientation, which indicates that the perception of achievement differs according to the branch.