Türk İdare Hukukunda kamu mallarının korunması
Protection of public property in Turkish Administrative Law
- Tez No: 551484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu malı, korunma usulleri, etkin koruma, müeyyideler, caydırıcılık, Public property, protection procedures, effective protection, sanctions, deterrence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kamu yararına yürütülen kamu hizmetinin aracısı konumundaki kamu mallarının korunmasına yönelik usullerin ortaya konulması önemli bir gerekliliktir. Bu ihtiyaca binaen hazırlanan tez çalışmasının temel amacı, Türk İdare Hukukunda kamu mallarının korunması usullerini izaha matuftur. Korumanın kapsamının belirlenebilmesi amacıyla kamu malları kavramı, doktrin görüşleri ve yargı kararları eşliğinde tanımlanmıştır. Ayrıca kamu malları, tahsis cihetlerine göre sınıflandırılmış ve kamu malları rejimine hâkim temel ilkeler açıklanmıştır. Kavramın kapsamı belirlendikten sonra kamu mallarının korunması gerekliliği; kamu yararı, kamu hizmetinin sürekliliği, eşitlik ilkesi ve kamu düzeni açısından değerlendirilmiştir. Akabinde koruma usulleri tasnif edilmiş ve uygulamadan örnekler verilmiştir. Doktrin ve yargı kararlarında kamu mallarının özelikleri olarak açıklanan ve kamu malları rejiminin belirleyicisi konumundaki ilkesel önlemler ve koruyucu yasaklardan oluşan usuller bu kez koruma usulü perspektifiyle ele alınmıştır. Normatif değerler bakımından üstün bir konuma haiz anayasa hükümleri, anayasal koruma başlığı altında işlenmiştir. Kamu mallarının adli yönden korunması, hukuki statünün devamlılığını amaçlayan özel hukuk koruması ve maddi bütünlüğün muhafazasını öngören ceza hukuku koruması olarak ikiye ayrılmıştır. Son olarak kamu tüzel kişilerinin haiz oldukları kamu gücü usulleri ile güçlendirilmiş idari korumadan söz edilmiştir. Kamu mallarının korunmasının bir başka yansıması olarak idarenin yükümlülüklerinden olan bakım ve onarım esasları ile kayıt ve envanter sistemi incelenmiştir. Nihayet, kamu mallarına özgü mevcut koruma usullerinin derlenmesinden sonra korumanın daha etkili kılınmasına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak, Türk İdare Hukukunda kamu mallarının sistematik bir şekilde korunmadığı ve korumanın gün geçtikçe zayıfladığı gözlemlenmiştir. Sorunların çözümüne yönelik en acil ihtiyaç, kamu mallarına özgü genel nitelikte bir mevzuat çalışmasının vakit kaybetmeksizin yürürlüğe girmesidir. Devamla, önerilen diğer çözüm yöntemleri ile kamu malları için daha etkili bir korumanın sağlanacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an important requirement to introduce procedures for the protection of public property as intermediaries for the public service. The main purpose of this thesis is to explain the principles of the protection of public property in Turkish Administrative Law. In order to determine the scope of protection, the concept of public property was defined with the opinions of academia and case law. In addition, public property were classified according to their allocation and the basic principles regarding the regime of public goods were explained. Having determined the scope of the concept, the need to protect public property was explained in terms of public interest, continuity of public service, equality principle and public order. Then, the procedures of protection were classified and examples were given. Principles on measures which are explained as properties of public property in academia and case law and which are the determinants of regime of public property and procedures formed by measures based on protective rules have now been handled with a perspective of protection. Constitutional provisions which have a superior position in terms of normative values were covered under the title of constitutional protection. The judicial protection of public property is divided into two as civil law protection which aims to maintenance of legal status and criminal law protection which provides for the and the protection of material integrity. Finally, the of public power procedures which public legal entities have and strengthened administrative protection, was mentioned. As another reflection of the protection of public property, the maintenance and repair principles, registration and inventory system, which are the obligations of the administration, were examined. Consequently, after the compilation of the existing protection methods specific to the public property, proposals for solutions to make the protection more effective were presented. As a result, it has been observed that public property is not systematically protected and protection is weakening day by day in Turkish Administrative Law. The most urgent need for the solution of the problems is that the specific legislation on public property, which will go effect without any delay. It is anticipated that more effective protection will be provided for public property with other proposed solution methods.