Sivas yöresi halk oyunlarının müzikal ve ritimsel yönden incelenmesi
Musical and rhythmical investigation of folk dances in Sivas region
  1. Tez No: 551501
  2. Yazar: HARUN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, the story of folk dances, musical and rhythmic structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sivas halkının kültürel bir etkinliği olan halk oyunları, geleneksel toplum hayatının köklü kültür kalıplarının yer aldığı bir alandadır. Bu nedenle Sivas merkezde icra edilen geleneksel halk oyunlarının hangi türde olduğu, müzikleri, ritim yapısı, oynayış biçimleri ve halk oyunlarının çıkış sebebi hakkında bilgiler verilmiştir. Sivas Halk oyunlarının müzik ve ritim notalarını, oyunlarımızı ve ezgilerini bir araya toplamaktır. Bu araştırmanın örneklemi Sivas halk oyunlarından olan Sivas İlinin Abdurrahman Halayı, Hafik Ağırlaması, Harami Halayı, Karahisar Halayı ve Maro Halayı oyunlarının oyun Hikayesi, Müzik Yapısı ve Ritim Yapısı hikayeleri, müzik ve ritim yönünden incelemektir. Bütün bunları yaparken betimsel yöntemden tarama modeli ve ilgili alanlarda video kayıt yöntemi uygulanmıştır. Önce Sivas Halk Oyunlarında bugüne kadar yazılan makaleler, broşürler tespit edilmiş ve bu alana yıllarca hizmet vermiş kişilerin görüşleri ile bir tarih birliğine varılmıştır. Daha sonra merkezde oynanan oyunlar tespit edilerek bunların ezgisel ve ritimsel yönden incelenmiştir. Bununla birlikte oyunlarımızın hikâyeleri yörede yaşayan insanlardan dinlenerek ve çeşitli kitaplardan faydalanıp ortak bir sonuca varılarak bilinen hikâyeleri ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre Sivas Halkoyunlarının hikâyesi, ritimsel ve müziksel yapısı hakkında bilgiler toplanmış, bunun Sivas iline sağladığı katkılar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Folk dances, which are a cultural activity of the people of Sivas, are in an area where deep-rooted cultural patterns of traditional social life take place. For this reason, it was given information about the types of traditional folk dances performed in the center of Sivas, their music, rhythm structure, playing styles and the reason of the emergence of folk dances. The aim of Sivas Folk dances is to combine music and rhythm notes, games and melodies. The sample of this research is to examine the stories of the play Story, Music Structure and Rhythm Structure of the games of the folk dances of Sivas, Abdurrahman Halay, Hafik, Harami Halay, Karahisar Halay and Maro Halay games in terms of music and rhythm. While doing all this, descriptive method of screening model and video recording method were applied in related fields. First, articles and brochures written in Sivas Folk Dances have been identified and a historical union has been reached with the opinions of people who have served in this field for years. Then, the games played in the center were determined and these were studied in a melodic and rhythmic. In addition, the stories of our plays have been revealed by being listened to the people living in the region and using a variety of books and getting a common conclusion. According to the results of the research, information about the story, rhythmic and musical structure of the Sivas Folk Dances and their contributions to the province of Sivas were observed.