Sanat kavramı ile tanışma ve transaksiyonel analiz
Introduction to art concept and transactional analysis
- Tez No: 551506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Transaksiyonel Analiz, Çocuk ve Sanat, Yaşam Kurguları, Transactional analysis, Children and art, Fictions of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sanat kavramı insanlığın varoluş süreçlerinden itibaren dikkat çekmiş, ilgi görmüş ve daima tartışmaya açık kalmış bir olgudur. Birçok düşünür bu konuya kafa yormuş ve tartışmıştır. Bu amaçla hem felsefi hem de antropolojik bakış açısından karşılaştırmalı bir ortamda Transaksiyonel analizin durum, önem ve işlevini ele alacak bir yöntem ile“Sanat Kavramı ile 0-7 Yaş Arasında Tanışma ve Transaksiyonel Analiz Etkisi”değerlendirilmiştir. Transaksiyonel analiz kişilik, kişilerarası ilişkiler, iletişim, gelişim, yaşam, psikopatoloji, psikoterapi gibi çok geniş bir yelpaze üzerinde insan psikolojisi ile ilgilenen bir yaklaşımdır. Transaksiyonel analiz, yetişkinlik sürecinde yer alan davranış modellerimizin, üç ego durumu olan çocuk, ebeveyn ve yetişkin modellerine göre şekillendiğini ve ego durumlarını şekillendiren deneyimlerin 0-7 yaş arasında gerçekleşmesini konu alır. Edirne Tasarım Çocuk Atölyesinde Eylül 2016 – Haziran 2017 tarihlerinde sanat eğitimi alan ilgili yaş grubundaki 30 çocuğun davranışsal, sanatsal gelişimleri incelenmiştir. Çocuklarının sanat eğitimi almasını isteyen 30 ailenin, meslek grupları ve sanatsal yatkınlıkları değerlendirilmiştir. 10 aylık eğitim sürecinde, çocukların davranışsal, sanatsal gelişimlerinde olumlu bir ilerleme gözlemlenmiştir. Transaksiyonel analiz kavramı ile sanat ile 0-7 yaş arasında tanışma ilişkisini“Çocuk Sanat Yaklaşımlarını”temel alarak“felsefe”ve“sanat”kavramlarını ilişkilendirerek değerlendirdiğimizde; yetişkinlik döneminde karşılaşılan özgüven eksikliğinin giderilmesi, etkili iletişim, birlikte başarma ve liderlik becerilerinin gelişimine, 0-7 yaş aralığında verilen sanat eğitiminin önemli katkılarda bulunduğu görülmüştür. Bu sahada yapılan çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Bundan dolayı yapılan bu çalışma önemli arayış, sunuş ve değerlendirme yoluyla bir tür öncü olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of art has always been an area of interest, caught attention and been open to controversies since the existential stages of humanity. Many thinkers have given thought to it and debated about it. In this article '' The concept of art and It's introduction to the children aged between 0-7 and transactional analysis effect'' has been the subject of comparative philosophical and anthropological analysis. Transactional analysis is an approach that encompasses and deals with a wide range of notions such as personality, interpersonal relations, communication, improvement, life, psychopathology and psychotherapy. Transactional analysis covers the fact that our behavioral models in our adulthood are shaped by our three egoic concepts; childhood, parenthood and adulthood, and it also deals with our ego states being determined by our experiences between the age of 0 and 7. From September 2016 to June 2017 in Edine Tasarım Art Workshop, 30 children trainee's (aged 0-7) behavioral and artistic developments have been observed. Parents' field of careers and their inclination towards art have also been assessed. The conclusion is that there has been a favourable improvement in children's behavioral and artistic development during this ten months training period. Based on association between 0-7 aged children's introduction to art and ''Pedagocial Art Approach'', Transactional analysis shows us that early art education between the age of 0-7 makes a significant contrubition in fixing low selfesteem issues in adulthood and also it's been shown to improve effective communication, team work and leadership skills. The number of studies carried out in this field is limited. For this reason, this study aims to be a kind of pioneer in the research, presentation and evaluation.