İhvân-ı Safâ'da dilin menşeine dair görüşler ve dil teorisi
The notions about the origin of language on Ikhwân al-Safâ and language theory
  1. Tez No: 551531
  2. Yazar: KADİR SÜZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İhvân-ı Safâ, Dil Teorisi, Arap Dilbilimcileri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dil, insan için vazgeçilmez bir olgudur. İnsanın doğuşu ile birlikte var ola gelmiştir. Dünyadaki insanlar hangi ülkede doğarsa doğsun, mutlaka anlaşmak için dil kullanmak zorundadır. Dil, ilk insandan itibaren hep araştırma konusu olmuştur. Dil konusunda her sahadan araştırmacı bugüne kadar birçok çalışmalar yapmışlardır. Biz bu çalışmamızda Arap dilbilimcilerinin araştırmalarına kısaca bakmakla birlikte özellikle 10. yy'da Basra'da teşekkül eden İhvân-ı Safâ adlı gruptan, onların dil ile ilgili teorilerinden bahsettik. İhvân-ı Safâ'nın dil ile ilgili görüşlerini araştırırken bugüne kadar yapılmış çalışmalara, Arapça kaynaklara ulaşmaya gayret ettik. Şüphesiz bu çalışmamızda daha fazla bilgiye ulaşarak İhvân-ı Safâ'nın dil hakkındaki teorileri, Arap Dilbilimcileri ile görüş ayrılıkları ve benzerlikleri incelenmiştir. Bundan sonra da araştırmalar yapılacaktır. Biz de bu çalışmamız ile bu ilim yolculuğuna bir katkı sağlamayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Language is an essential fact for the human being. It came to existence with the birth of the human. People have to use language for communication wherever they are born. Language has always been a research object also basing on the first human. Researchers from every field have done many researches about language until today. On this study, we have tried to mention shortly the investigations of Arabic linguists and, especially, the community called as Ihvan-ı Safa, which appeared In Basra on 10th century, and also their theories about the language. While we have been searching the opinions of Ihvan-ı Safa about language, we tried to reach the studies which have been prepared until today and Arabic sources. Certainly, this study has analyzed, by reaching much more Information, the theories of Ihvan-ı Safa about language and the similarities and differences of Arabic linguists' opinions. Afterthls study, various researches will be done. We have aimed to contribute to this science expedition with this study.