Ana konuları bağlamında Furkân sûresi tahlîli
Analysis of surah al-Furqan in the context of main topics
- Tez No: 551532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Furkan, tevhid, risalet, ahiret, insan, Al-Furqan, Tawheed, Risala, Hereafter, Human
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, Furkan sûresini ana konuları bağlamında tahlil etmeyi konu edinmiştir. İnsanları en doğru yola iletmek için indirilen Kur'ân, indirilmeye başladığı ilk günden, bugüne ve kıyamete dek insanlara, iyi ile kötünün, hak ile batılın, adalet ile zulmün ne olduğunu açıklamış ve muhataplarını doğruya yöneltmiştir. Kitabımız Kur'ân-ı Kerîm'i derinlemesine okuduğumuzda şu üç temel kavramla karşı karşıya kalırız: Tevhid, risâlet ve ahiret. Kur'ân muhatabında kalıcı bir şuur ve bilinç oluşturmak için dile getirdiği, gündeme taşıdığı her olayın ya da olgunun sonucunda muhatabını tevhide, risâlete ve ahirete sevk etmiştir. Anlatılan her konu, tevhidin hakikatinden bağımsız, risâletin sunduğu reel hayattan uzak ve ahirette hesaba çekilme duygusundan tecrit edilmiş bir şekilde anlaşılamamıştır. Furkân sûresine baktığımızda da bu üç temel kavramın farklı içerikleriyle sürenin içerisinde belirgin bir şekilde bulunduğunu görürüz. Furkân sûresi, tevhidin, risaletin ve ahiretin hakikatinin anlaşılmasında farkını ortaya koyan bir sûre olarak en büyük katkıyı yapmıştır. Surenin bu katkısı ortaya konurken, dirayet ve rivayet tefsirleri, çağdaş müfessirlerin ve düşünürlerin görüşleri referans alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on analyzing surah al-Furqan in the context of its main issues. The Qur'an, which has been sent down to guide people to the right path, has explained to people what is good and evil, truth and superstition, justice and cruelty from the first day when it began to be downloaded, to the present and to the resurrection. When we read in depth our Qur'an, we are confronted with three basic concepts: Tawheed, Risala and the Hereafter. In order to create a permanent perception and consciousness in the addressee of the Qur'an, as a result of every event or phenomenon it has raised, he has referred his interlocutor to tawheed, risala and the Hereafter. Not every subject is understood in a way that is independent of the truth of monotheism, far from the real life offered by risât and isolated from the feeling of being taken into account in the Hereafter. When we look at surah al-Furan, we see that these three basic concepts, with their different contents, are evident in time. Surah al-Furkan made the greatest contribution as a surah which revealed its difference in the understanding of the truth of the unity, the risala and the Hereafter. While this contribution of the surah is put forward, the exegesis of certainty and narration and the opinions of contemporary commentators and thinkers are taken as reference.