Süleyman Şah ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşu
Suleyman Shah and the Foundation of Anatolian Seljuqids
- Tez No: 551597
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Süleyman Şah, Anadolu Selçuklu Devleti, Kutalmış, İznik, Antakya, Dragos suyu anlaşması, Suleyman Shah, The Anatolian Seljuqids, Kutalmish, İznik, Antakya, Dragos River Agreement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma Süleyman Şah'ın Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurmasına ilişkin siyasi faaliyetleri, Büyük Selçuklu Devleti ile mücadelesi ve Bizans ile ilişkileri üzerine yazılmıştır. Araştırmada Kutalmışoğullarının Anadolu'ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluş süreci, devletin ne zaman kurulduğu ve başkentine dair görüşlere yer verilmiştir. Bu bağlamda konular temel kaynaklara ve modern dönem tarihçilerin eserlerine başvurularak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was written on the political activities of Suleyman Shah in establishing the Anatolian Seljuk State, its struggle with the Great Seljuk State and its relations with Byzantium. In the study, the appearance of the Kutalmishogulları into Anatolia, the establishment process of the Anatolian Seljuk State, establishment date and the capital city of the state were included. In this context, the subjects were examined with reference to the basic sources and the works of modern historians.