Türk-Yunan ilişkilerinde mülteci krizi
Refugee crisis in Turkish-Greek relations
  1. Tez No: 551658
  2. Yazar: SERKAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk-Yunan İlişkiler, Göç, Mülteci Krizi, Geri Kabul Antlaşması, Sınır, Sınır Güvenliği, Turkish-Greek Relations, Migration, Refugee Crisis, readmission agreement, border, border security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dünya genelinde yaşanan kimlik çatışmaları, iç savaşlar, siyasi ve sosyal olaylar adaletsiz gelir dağılımı ve ekonomik gelişmeler kişilerin göç eylemini gerçekleştirmesine neden olmaktadır. Bu da göçmenleri güvenli bölge arayışına itmekte, gelir düzeyi yüksek yerlere yöneltmektedir. Dolayısıyla bu özelliklere sahip bazı Avrupa ülkeleri, Afrika'daki kimlik çatışmasından kaçan göçmenler ile Ortadoğu'da yaşanan iç savaşların etkileri ve terör örgütlerin eylemlerinden korkan göçmenlerin kaçak girişlerine maruz kalmaktadır. Göçmenler, Afrika kıtasından Akdeniz'i geçerek İspanya, Fransa ve İtalya gibi en önemli göç güzergâhını veya Mısır, Suriye ve Türkiye'yi kara ve deniz sınırlarını geçerek Yunanistan'a ulaşan göç güzergâhını kullanmaktadırlar. Dolayısıyla Türkiye ve Yunanistan önemli göç güzergâhları üzerinde bulunan iki devlet olarak görülmektedir. Türkiye ve Yunanistan'ın önemli göç güzergâhları üzerinde yer alması, ikili ilişkilerde yeni bir sorun olan mülteci krizinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bahse konu ikili ilişkilerde Yunanistan'ın mülteci krizini eşit sorumluluk çerçevesinde çözme eğiliminden uzakta olduğu gözlenmektedir. Bu eylem karşısında Türkiye, geri gönderme taleplerinin ve gönderme işlemlerin iki devlet arasında imzalanan antlaşmalar çerçevesinde hukuka uygun şekilde yapılmasından yana tavır sergilerken Yunanistan'ın sınırları içerisinde yer alan daha fazla göçmeni Türkiye'ye gönderme çabası içinde olduğu görülmektedir. Yunanistan, kendi sınırlarından daha fazla göçmeni Türkiye'ye geri gönderme yolu açısından iki devlet arasındaki sınırlarda gerçekleşen geri itme yöntemini kullanmaktadır. Yunanistan'ın bu davranışı Türkiye'ye daha fazla göçmen gönderme eğiliminin iki devlet arasında imzalanan antlaşmaları hükümsüz kıldığını ve ikili ilişkilerde mevcut mülteci krizini çıkmaza sürüklediğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Identity conflicts, civil wars, political and social events, unfair distribution of income and economic developments throughout the World have caused the people to carry out the migration. This prompts immigrants to the search for a safe zone and directs them to places with high income levels. Therefore, some European countries with these characteristics are exposed to the illegal entry of migrants who are fleeing the identity conflict in Africa and the impacts of civil wars in the Middle East and the actions of terrorist organizations. Crossing the Mediterranean Sea from Africa, the immigrants use the most convenient migration routes such as Spain, France and Italy or crossing Egypt, Syria and Turkey's land and sea borders, they use the migration route which reaches to Greece. Thus, Turkey and Greece are seen as the countries which are located on important migration routes. The crucial location of Turkey and Greece on important migration routes leads to the emergence of a new problem with the refugee crisis in bilateral relations. In these bilateral relations, it is observed that Greece is far from the tendency to resolve the refugee crisis within the framework of equal responsibility. While Turkey have an attitude towards requests for extradition and submission procedures to be made in accordance with the law within the framework of the agreements signed between the two states as a reaction, it is seen that Greece is in a struggle for dispatching more refugees in their borders to Turkey.In terms of the way they send more refugees back, Greece use the push-back process that take place at the border between the two states. It is possible to say that Greece's tendency to sending more refugees back to Turkey void bilateral agreements signed between two countries and lead current refugee crisis between two countries into a dead end in terms of bilateral relations.