Türk Hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açısından temel bir insan hakkı olarak adil yargılanma hakkı
Right to a Fair Trial as a Fundamental Human Right in Terms of Turkish Law and the European Convention on Human Rights
  1. Tez No: 551801
  2. Yazar: CEM ALPER AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma, Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Bireysel Başvuru, Fair Trial, Right to a Fair Trial, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Constitutional Court, Individual Application
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Adil yargılanma hakkı insanlık tarihi boyunca ulusal ve uluslararası birçok hukuki ve siyasi belgede koruma altına alınan en temel insan haklarından biridir. Adil yargılama, yargılama makamları tarafından bir yükümlülük iken kişiler bakımından ise haktır. Adil yargılanma hakkı ve bu hakkın unsurları Türk hukuk sistemimizde Anayasamızda da düzenlenerek koruma altına alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen adil yargılanma hakkının temel unsurları yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız yargı yeri önünde yargılanma hakkı, makul sürede yargılanma hakkı, aleni ve hakkaniyete uygun yargılanma hakkı ile masumiyet karinesidir. Ayrıca ceza yargılamasında sanıklara tanınan asgari güvenceler de bu hakkın doğrudan bir diğer unsurudur. Bireylerin hukuk düzeni içerisinde doğuştan sahip oldukları ve sonradan kazandıkları hakların korunmasının en temel güvencesi, hukuk devleti ilkesinde yargılamaların adil bir şekilde yürütülmesidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurular incelendiğinde başvurucuların en çok“Adil Yargılanma Hakkı”nın ihlal edildiğinden bahisle başvurduğu görülmekte olup Türkiye aleyhine verilen kararlarda da bu hakkın ihlal edildiği görülmektedir. Bireysel başvuru yolunun Anayasal bir düzenleme ile yürürlüğe girmesinin ardından ve ayrıca iç hukuk sisteminde yapılan ve yapılması planlanan iyileştirici, yargılamayı hızlandırıcı, eşitliği ve yargı bağımsızlığını amaçlayan düzenlemeler sayesinde Türkiye aleyhine verilen ihlal kararlarının azalması ve demokratik hukuk devletinin bir gereği olarak hukuk güvenliğinin bireylerce özümsenmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial is one of the most fundamental human rights in the national and international legal and political documents that have been protected throughout human history. Fair trial is an obligation in terms of judicial authorities whereas Fair trial is a right in terms of persons. The right to a fair trial and the elements of this right have been protected by the Constitution in our Turkish Legal System. The fundamental elements of the right to a fair trial in the European Convention on Human Rights are the right to be entitled to a fair and public hearing within a reasonable time by an independent and impartial tribunal established by law and presumption of innocence. Besides the minimum guarantees granted to the defendants in criminal proceedings are another direct element of this right. The most fundamental assurance of the protection of the rights that individuals have innate and subsequently gained in the legal order is the fair execution of the proceedings within the framework of principle of the state of law. When the applications to the European Court of Human Rights are examined, the applicants often refer to the claim that the right to a fair trial is violated. The determination of the violation of this right is also observed in the decisions given against Turkey. After the right to individual application has entered into force with a constitutional regulation and by means of completed or planned regulations under the national legal system aimed at accelerating judicial processes, equality and judicial independence, it is expected to reduce the number of decisions of violations against Turkey and to absorb the law security by individuals as a requirement of the state of democratic law.