Nöropolitikanın tanımı ve nöropolitika araştırmalarından örnekler
Definition of neuropolitics and examples from neuropolitics research
  1. Tez No: 551806
  2. Yazar: VEDAT KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Genetics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropolitika, Davranışsal Nörobilim, Nörobilim, Siyaset Bilimi, Politik Psikoloji, Davranış Genetiği, Neuropolitics, Behavioral Neuroscience, Neuroscience, Political Science, Political Psychology, Behavioral Genetics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Beyin görüntüleme teknolojisinin her geçen gün gelişmesi sonucu günümüz dünyası, birçok nörobilim araştırmacısına göre“Nörobilim Çağı”olarak nitelendirilmektedir. Böyle nitelendirilmesinin en temel sebebi; bu çağda, canlıların beyninde bulunan bilgilere erişiminin, işlemenin ve bilgileri manipüle etmenin mümkün hale gelmiş olmasıdır. Haliyle bütün yaşantımızın ana komuta merkezi olan beyine ulaşmak, birçok akademik disiplinler için nöro-çağı başlatmıştır. Bu çağda nörobilim araştırmalarından etkilenen akademik disiplinlerden biri de siyaset bilimi disiplinidir. Bu çerçevede yarım asırdan fazla bir süredir“nöropolitika”kavramı dünya literatünde kendine yer edinmiştir. Bu tezin amacı ise, öncelikle“nöropolitika”kavramının ne olduğunu ve kapsamını tartışmaktır. Daha sonra ise nöropolitika alanındaki gelişmeleri, fırsatların genişliğine vurgu yaparak incelemektir.
Özet (Çeviri)
As a result of the development of brain imaging technology with each passing day, today's world is described as“the Age of Neuroscience”according to numerous neuroscience researchers. The main reason for such a definition is that it has become possible in our age to access, process and manipulate the information stored in the brains of all living creatures. As a matter of fact, reaching the brain, which is the main command center of our entire life, has initiated the neuro-age for many academic disciplines. In this age, one of the academic disciplines affected by neuroscience research is the discipline of political science. In this context, the concept of“Neuropolitics”has taken its place in the world academic literature for more than half a century. The aim of this thesis is to primarily discuss the concept of“Neuropolitics”and its scope. Afterwards, it is to examine by emphasizing the developments in the field of“Neuropolitics”and the wide range of opportunities.