Sosyal medya pazarlamasında demografik faktörlerin satın alma davranışlarına etkisi: Konya ili araştırması
The effect of demographic factors on purchase behavior in social media marketing: Research on Konya province
- Tez No: 551807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT NEVFEL ELGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Social Media, Social Media Marketing, Consumer Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çağımızda teknoloji hızla gelişerek büyümektedir. Bu gelişme sayesinde insanlar internet araçlarını daha fazla kullanmaktadır. Bu araçların en önemlisi sosyal medyadır. Sosyal medya; kişinin kendi ürettiği içeriği yayınladığı, deneyimlerini paylaştığı ve diğer kullanıcılarla bağlantıda olduğu bir sanal medyadır. Sosyal medya pazarlaması ise, bu yeni medya kanalında tüketicinin katılımına dayalı olan yeni bir pazarlama alanıdır. Sosyal medya araçlarında bulunan ortam tüketici davranışlarını ve sosyal medya pazarlamasını şekillendirmektedir. Tüketiciler sosyal medya kanallarını kullanarak firmaların sosyal medyada oluşturduğu içeriklerden satın alma davranışı gerçekleştirmektedir. Bundan dolayı sosyal medyada ürünler/hizmetler önemli hale gelmektedir. Bu noktada sosyal medya pazarlamasında demografik faktörlerin satın alma davranışını ne derecede etkilediği incelenmektedir. Bu çalışma teori ve uygulama bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın teori bölümünde; sosyal medya, sosyal medya pazarlaması, tüketici davranışları konuları ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırma bölümünde ise; sosyal medya pazarlamasında demografik faktörlerin satın alma davranışlarına etkisi belirlenmek amacıyla hazırlanmış olan anket, sosyal medya pazarlamasından alışveriş yapanlar tarafından cevaplandırılmıştır. 410 kullanıcının verdiği cevaplar sonucunda ortaya çıkan veriler SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak kadın ve erkek tüketicilerin sosyal medya pazarlamasından etkilendikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our age, technology is growing and improving rapidly. As a result of this development people are using internet tools relatively more. The most important tool is social media. Social media is a virtual media that a person can produce and share his her own content and stay in touch with other users. On the other hand, social media marketing a new marketing field that relies on participation of the customer in this new media channel. The environment which is found in social media tools, shapes consumer behaviors and social media marketing. Consumers actualise buying behavior from the contents which firms create on social media by using social media channels. Because of that, product and services become significant factors on social media. At this point it is examined that how much the gender identity of the social media mareketing affects the buying behavior. This study consists of theory and applicaton sections. In the theory part of this study, literature scanning is done about social media, social media marketing, consumer behavior and gender identity. In the research section, the questionnaire which was prepared to determine the buying behavior of demographic factors in social media marketing was answered by the shoppers in social media marketing. The data which was shown up by the answers of 410 users was analysed by the help of SPSS package program. As a result , it is asserted that the female and male consumers are influenced by the social media marketing.