Türkiye'de hane halklarının zaman kullanım alışkanlıklarının istihdam durumları bağlamında incelenmesi
In employment status of investigation of households in Turkey time use the context of habit
  1. Tez No: 551861
  2. Yazar: TUĞÇE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GENÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Kullanımı, Boş Zaman, İstihdam, Zaman Kullanım Anketi, Time Use, Spare Time, Employment, Time Usage Survey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bireylerin çeşitli günlük faaliyetleri içinde zamanlarını nasıl kullandıklarını ortaya koymak amacıyla uygulanan temel araştırma zaman kullanım anketidir. Katılımcıların birebir kendilerinin doldurduğu günlüklere yer veren geniş kapsamlı bu ankette ana hedef, nüfusun çeşitli faaliyetlerde geçirdiği zamanı ölçmektir. Türkiye İstatistik Kurumu, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (EUROSTAT) başlattığı uluslararası karşılaştırılabilir nitelikteki zaman kullanım anketini ikinci kez 2014-2015 döneminde uygulanmış ve sonuçları 04 Aralık 2015 tarihinde kamuoyuna duyurmuştur. Bu çalışmada; istihdam ve zaman kullanım kavramlarından yola çıkılarak Türkiye İstatistik Kurumu zaman kullanım anketi sonuçları ele alınmıştır. Ankete katılan hanelerde yaşayan 18-65 yaş arası 14.502 ferde ilişkin anket günlük verileri karşılaştırılmış, 24 saat içerisindeki ortalama faaliyet süreleri hesaplanmış, elde edilen sonuçlar ile fertlerin zaman kullanımları açısından farklılıkları ortaya koyularak,farklı cinsiyette ve farklı istihdam gruplarındaki bireylerin benzerlik ve özellikleri belirlenmiştir. Fertlerin işgücü piyasasına katılıp katılmamalarının, çalışanların işteki mevcut konumlarının ve fertlerin toplumsal cinsiyet rollerinin boş zaman kullanımları üzerindeki etkisine dikkat çekilerek hem emek piyasasında hem de toplumsal aile yapısında cinsiyet eşitsizliğini gidermeye yönelik yaklaşımlar geliştirilmesinin ve sosyo-ekonomik durumu düşük olan hanehalklarında, gelişimi sağlayacak uygulanabilir faaliyetlerin erişimine ve hizmete sunulmasına öncelik verilerek sosyal politika stratejilerinin geliştirilmesinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic research used in order to reveal how individuals use their time in various daily activities is time usage survey.The main objective of this comprehensive survey, which includes the diaries of the participants themselves, is to measure the time that the population spends in various activities.Turkey Statistical Institute, the European Statistical Office (Eurostat) the time use survey began in internationally comparable qualifications applied a second time period from 2014 to 2015 and the results were announced to the public on December 4, 2015. In this study; starting from the concept of employment and use time use survey results Turkey Statistical Institute are discussed. In the surveyed households, the daily data of 14.502 respondents per 18-65 age group were compared and the average activity times were calculated within 24 hours. The results and the differences between individuals in terms of time usage were determined and the similarities and characteristics of individuals in different sexes and in different employment groups were determined. It is emphasized the importance of developing approaches to eliminate gender inequality in both labor market and social family structure by drawing attention to the effect of the individuals' participation in the labor market, the current positions of the employees in the work and the gender roles of the individuals on the leisure time and emphasizes the importance of developing social policy strategies by giving priority to the access and service of the feasible activities in the households with low socio-economic status.