Türkiye'de muhafazakâr kadının gündelik yaşam pratikleri
Conservative women's practices of everyday life in Turkey
  1. Tez No: 551884
  2. Yazar: FATMA TUNÇTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakâr Kadın, Gündelik Hayat, Yaşam Pratikleri, Tüketim Kültürü, Conservative Woman, Daily Life, Practises of Life, Culture of Consumption
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasında, muhafazakâr olarak atfedilen kadınların gündelik yaşam pratiklerini anlamak amaçlanmaktadır. Bu doğrultu da çalışmada Konya ili merkezi üzerinden muhafazakâr kadın profili ortaya çıkarılmak istenmiştir. Yaşanılan değişim ve dönüşümlerin muhafazakâr olarak tanımlanabilecek kadınlar üzerinde etkisinin gündelik hayattaki pratikler özelinde okunabileceği düşünülmüştür. Bu yüzden gündelik hayat görünümlerini derinlemesine ele alabilmek için nitel araştırma deseni belirlenmiş, bu niyetle 20 kişi ile mülakatlar yapılmıştır. Görüşmeler sonunda elde edilen veriler ile muhafazakâr kadının yaşam tarzı ortaya konulmuştur. Tez çalışması dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, muhafazakârlığın tarihsel süreci ve muhafazakâr kadının kavramsal ve teorik zemini üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde muhafazakâr kadın ve gündelik hayat, tüketim kültürü ve estetize edilen muhafazakâr gündelik hayat üzerinden ele alınmıştır. Üçüncü bölümde“gündelik hayat gerçekliğini”anlama adına çalışmada gidilecek yolu belirlemek amacıyla metodolojik çerçeve çizilmiştir. Dördüncü bölüm, saha araştırma bulgularına ayrılmış ve muhafazakâr kadın profili belirlenen temalar doğrultusunda elde edilen bulgular ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, it is aimed to understand casual life practises of women who is attributed conservative. In this orient of the work, it is wanted that sating conservative women profile in Konya province center. It is thought that it can be read the effect of experienced changes and transformations on women who can be defined as conservative in Daily life practises. So, in order to deal with daily life appearances deeply, qualitative research figüre is determined, with this intention negotiations were held with 20 participants. The life style of conservative woman was presented with datas determined by at the end of the negotiations. The thesis work consist of 4 main parts. In this first part, it is focused on the historic process of conservatism and conceptual, theoretical background of conservative woman. In the second part, conservative and daily life is deal with consumption culture and conservative daily life which is aestheticised. In the third part, methodological frame is depicted in order to determine the following way of the work on behalf of understanding the“daily life reality”. The fourth part is seperated for field resarch findings and conservative woman profile is deal with findings oriented by stated themes.