Sosyal çalışmacıların motivasyon kaynaklarının ve iş yaşamlarında karşılaştıkları sorunların incelenmesi
The investigation of social workers source of motivation and their problems encountered in working lives
- Tez No: 551896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ZEHRA KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal çalışmacı, sosyal çalışmacıların sorunları, motivasyon, Social worker, problems of social workers, motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada, cinsiyet, kıdem ve çalışılan alan değişkenlerine göre sosyal çalışmacıların çalışma yaşamlarında karşılaştıkları sorunların ve onları motive eden faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi ve elde edilen bulguların incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın sonuçları, sosyal çalışmacıların sorunlarına ışık tutacağı ve bu sorunlara çözüm üretilebilmesi noktasında duyarlılığı artırabileceği için önemli görülmektedir. Aynı şekilde araştırmanın sonuçları, sosyal çalışmacıların motivasyon kaynaklarının neler olduğunu ortaya koyacağı ve kurumların sosyal çalışmacıların motivasyon düzeylerini artıracak uygulamalara yer vermesini sağlayabileceği için önem arz etmektedir. Araştırma, nitel yöntem kullanılarak Burdur ilinde çalışmakta olan tüm sosyal çalışmacılar ile derinlemesine görüşülerek yürütülmüştür. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak betimsel olarak incelenmiştir. Analiz için NVİVO paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sosyal çalışmacıların çalışma yaşamında en çok karşılaştıkları sorunlar olarak; mevzuattan kaynaklı sorunlar, mobbinge maruz kalmak, aşırı evrak yükü, sosyal çalışmacılara gerekli önem ve değerin verilmemesi, kurumlardaki fiziki koşulların uygunsuzluğu, iş yoğunluğu ve maaşların yetersizliği olarak belirlenmiştir. 33 sosyal çalışmacı ile yapılan araştırmada, katılımcıların %82'sinin çalışma hayatında karşılaştığı sorunların motivasyon düzeyini olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Yine sosyal çalışmacıların %39'unun ifadelerinden yola çıkılarak çalışma hayatında karşılaşılan sorunların müracaatçıları olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal çalışmacıları çalışma yaşamında en çok motive eden güdüleme araçları ise, insanlara yardım edebilmek, toplumsal fayda sağlıyor olmak, yönetici ve iş arkadaşlarıyla iyi ilişkiler, maaş, başarılarımızın takdir edilmesi olarak belirlenmiştir. Cinsiyet, kıdem ve çalışılan alan değişkenleri fark etmeksizin sosyal çalışmacıların çalışma yaşamında içsel olarak motive oldukları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the problems encountered by social workers in their working lives and the factors that motivate them according to gender, seniority and working area variables and it is aimed to examine the findings. The results of the study are considered as important because they will shed light on the problems of social workers and increase the sensitivity to these problems in the point of finding solutions. In the same way, the results of the study are important because social workers will demonstrate what the motivation sources are and are important in that the institutions can provide practices to increase the motivation levels of social workers. The research was carried out in depth with all social workers working in Burdur province by using qualitative method. The data were analyzed being subject to content analysis descriptively. NVIVO package program was used for analysis. Result of the analyses were specified as the most common problems encountered by social workers in working lives such problems as arising from legislation, exposure to mobbing, overload of documents, lack of importance and value given to social workers, non-compliance of physical conditions in institutions, job density and inadequacy of salaries. In the study which was conducted with 33 social workers, it was determined that the problems encountered in working lives affected 82% of the participants negatively in terms of their motivation level. Again, it was determined that the problems encountered in working lives negatively affected the applicants according to the statements of 39% of social workers. In consequence of the analyses, motivation tools that motivate social workers most in their working lives are specified as helping people, being able to provide social benefits, having good relations with managers and colleagues, salary and appreciation of their achievements. Regardless of gender, seniority and the study area, it is revealed that social workers are internally motivated in their working lives.