Ahiret inancının intihar girişimini önlemedeki etkisi
The influence of the belief in the hereafter on the prevention of suicide attempt
  1. Tez No: 551897
  2. Yazar: ŞEYMA DEDEMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Ahiret İnancı, Sabır, Mücadele, İlahi Adalet, Suicide, Eternity Belief, Patient, Struggle, Divine Justice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bugün, insanlığın çaresiz kaldığı vakalardan biri, hiç kuşkusuz, intihardır. Biz de bu çalışmamızda, doğru bir ahiret inancı baz alınarak yapılacak eğitimler vasıtasıyla ortadan kaldırılabileceğini düşündüğümüz intihara sebebiyet verici birtakım etmenleri irdeleyip, ahiret inancının intihar eğiliminde olan bireyler üzerindeki müspet ve realist etkisini duyurmaya gayret ettik. İntihar davranışları birçok açıdan incelenmişken araştırmamız, konuya salt ahiret inancı perspektifinden yaklaşan ilk müstakil çalışma olmuş olup; giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde;“ahiret inancı”hususunda Kur'an'ı Kerim ve Hadis-i Şerifler ışığında bilgiler vermeye çalıştık. İkinci bölümünde ise genel anlamda intihar olgusundan, İslam'ın intihara bakışından ve intiharı tetikleyen bazı etmenlerden bahsettik. Son kısım olan üçüncü bölümünde ise ahiret inancının intihar eğilimine karşın insanlarda oluşturduğu psikolojik temeller üzerine birtakım değerlendirmelerde bulunduk. İslam inanç esaslarından olan ahirete imanın; bu dünya hayatını anlamlı kılması, karşılaşılan kötü hadiselere karşın insana dinginlik ve güvenlik hissi vermesi, ilahi adaletin bir gün muhakkak tecelli edeceği inancını aşılaması, insanı sabırlı, umutlu ve mücadeleci kılması bakımlarından, intiharın karanlık dünyasına bir ışık olacağı neticesine vasıl olduk.
Özet (Çeviri)
Today, one of the events humanity remains helplessness is surely suicide. In this study, based on a true eternity belief, scrutinizing several factors causing suicide, which can be eliminated, we consider by means of educations to be made, we made an effort to announce the positive and negative effect of eternity belief on individuals, who are in the tendency of suicide. While suicide behaviours were examined from many aspects, our study is the first independent study approaching to the issue from the absolute eternity belief and consists of introduction, three sections, and conclusion. In the first section of our study, about“eternity belief”, in the light of Koran and Hadith, we have tried to give information. In the second section of it, we generally mentioned about the phenomenon“suicide”, look of Islam to suicide, and some factors triggering suicide. In the third section, the last part, we made some evaluations on psychological bases eternity belief formed on people, in spite of suicide tendency. We arrived to the conclusion that faith to eternity, which is among belief fundamentals of Islam, will be a light to the dark world of suicide in terms of that it makes the life of this world meaningful; that it gives the feeling of peace and safety, despite the bad events encountered; that it engrains in the belief that divine justice will absolutely appear sometime or other; and that it makes human patient and challenging.